Vi har svikit det kurdiska folket!

Alla som orkar med det kan nu beskåda den lilla Alan Kurdi ligga död i vattenbrynet vid det Egeiska havet. Denna lilla pojkes död får stå som symbol för ett svek, den civiliserade världens svek mot det kurdiska folket, de kristna och yazidierna. Sveket ligger på två plan. För det första så har vi alldeles för länge fört en invandringspolitik som i sin essens har inneburit nästan fri migration och via detta system har vi tagit emot alldeles för många människor som inte egentligen har varit i behov av vårt skydd. Konsekvensen av detta har blivit att vi inte har haft beredskapen att kunna skydda dem som nu verkligen behöver skydd, de riktiga krigsflyktingarna, de som förföljs och hotas med utrotning. Detta är ett misslyckande utan like. Det är en skam för vårt land och för vår civilisation.

Om de senaste decenniernas regeringar inte hade pressat vårt samhälles resurser till bristningsgränsen genom att slösa med ersättningar till otacksamma och svårintegrerade individer utan adekvat skyddsbehov, så hade vi haft möjligheterna och den folkliga villigheten att göra någonting drastiskt där det verkligen hade behövts. Vi hade kunnat skicka ner diplomater till Kobane och andra särskilt utsatta platser för att dela ut skyddspass till barn och icke-kombatanter i Raul Wallenbergs anda, eskorterat dem över gränsen till väntande ”vita bussar” och Herkulesplan för att föra dem med störst skyddsbehov till säkerhet i Sverige. Huruvida tillfälligt eller permanent är en annan fråga. Detta hade vi haft råd med, detta hade vi kunnat göra om vi hade prioriterat rätt från början. Istället öppnade vi en färjelinje över Medelhavet, genom kustbevakningens försorg, för nästan uteslutande ekonomiska migranter! Vår moraliska kompass snurrar runt runt utan att någonsin hitta norr.

Det sönderskjutna Kobane
Det sönderskjutna Kobane

Den andra delen av vårt svek gäller vårt agerande mot det kurdiska folket. IS utgör en ondska som vi inte har sett sedan nazismen. Likväl lämnar vi kurderna att, i princip, ensamma ta sig an dessa helvetets stormtrupper på marken. Sverige flyr sitt moraliska ansvar att göra det som är civiliserat och rätt. Vi avstår från att beväpna den enda grupp som på plats förmår att stå emot dessa massmördare. Istället skickar vi tält. Vi, i samstämmighet med övriga Europa och USA, väljer att respektera den turkiska statens önskan att inte se en kurdisk statsbildning på sin södra flank. Vi sitter tysta när Turkiet bombar kurderna i Syrien medan de förespeglar oss att de bombar IS. Vi accepterar detta då både höger- och vänsterregeringar till varje pris vill ha in Turkiet i EU. Moral vill man inte låta lägga hinder i vägen för detta mål!

Kurderna har som minoritet i fyra länder blivit oerhört plågade i dessa länder under de senaste decennierna. IS angrepp är det som borde utgöra det sista strået. Nu får det vara nog helt enkelt. Kurderna måste få en egen stat så att de kan på ett adekvat sätt ombesörja skyddet av sitt eget folk. De resurser som de hade behövt ska inte erfordra godkännande från Bagdad eller Istanbul. Kurderna behöver få bestämma över sin egen välfärd och trygghet. I en sådan stat skulle också yazidier och kristna vara trygga. Det enda som förhindrar en kurdisk utbrytning ur Irak och Syrien just nu är högst sannolikt stränga varningar från Obama och brist på stöd från oss i Europa.

Vi i Sverige är i högsta grad delaktiga i flykten från Kobane, genom att vi tillåter personer boendes här att åka ner för att deltaga i IS grymma krigföring och terror mot befolkningen där nere. Vi låter IS nyttja Sverige som en bas för ledning och rekrytering. Vi är således en part i kriget, men på helt fel sida. Blod rinner nedför våra politikers händer. Må historien döma dem hårt!

11 kommentarer

 1. Och om detta må vi knappt kunna tala om utan att få höra motargument om att jag har ”en obehaglig människosyn och antydan om att jag minsann är”främlingsfientlig”.
  Jag vill h en faktabaserd debatt – från väster till höger. Nu pratar vi känslor och vår skuld i en treårings död.

  Gilla

 2. Okej, då kan ju den kurdiska befolkningen få halva sverige! Enligt din logik så kan vi som är då ombesörjande dela sverige från låt oss säga, Småland till Nynäshamn och döpa om den staten till Nya Kurdestan!
  Vilken skit bra idea!

  Gilla

  • Det är inte det jag säger! Jag säger att de flyktingar som vi ska ta emot ska vara riktiga krigsflyktingar och riktiga politiska flyktingar. Kurderna, yezidierna och de kristna från regionen synes i mina ögon vara dem som vi borde prioritera just nu. Inte eritreaner, somalier, väst- och nordafrikaner etc.

   Gilla

   • Jag förstår det du säger och jag håller med dig på den punkten! Visst kan vi skicka ner mat, kläder de nödvändigheter som fattas dem, men det löser inte problemet i längden. De västerländska staterna måste enas och samarbeta med att införa stabilitet i regionen och självklart ska vi som kan ta in dem som genuint behöver hjälp. Sverige är ett underbart land, jag är själv från Turkiet ursprungligen men jag föddes i Sverige och växte upp i det land som jag nu älskar och kallar hem. Vi har förmågan att hjälp till så mycket mer än vad vi för tillfället gör nu.

    Om vi nu vet vart ifrån flyktingar tar till havs, varför kan vi inte då uppmana Turkiet att ta ansvar för dem som beger sig ut till havs? Folk kommer inte att sluta ta den risken och fler barn kommer att mista sina liv. Jag har själv en son, samma ålder som Alan och när jag såg Alans lilla kropp där på stranden så dog en del av mig. Jag kännde ansvar för den lilla pojken och ställer mig själv frågan, vad kan jag göra, vad kan jag ha gjort för att detta inte skulle hända.

    Om Turkiet inte kan se till att människor är säkra till havs eller till fots, varför kan inte vi göra det? Är vi så låsta i politiken att vi har blivit tafatta när det kommer till kris?
    Kan inte vi eller UNICEF som bildades för denna sorts kris, ta en båt som kan färda ett stort antal männinkor säkert över havet, med andra ord ta kontroll över situationen.

    Det är dags att det svenska folket börjar oavsett ursprung, att ta ansvar för det liv som går till spillo utanför våra gränser, speciellt barnen som får genomgå denna tragedi!

    Den 24 September åker jag ner till Turkiet och till den Syrianska gränsen för att bistå med det jag kan och jag uppmanar alla som läser detta att överväga detsamma!

    Gilla

    • Sverige har INTE svikit någon, det har däremot MÅNGA (i Europa, Asien!!! Och USA med fler…). Sverige och Tyskland står ju som känt är för det största mottagandet av flyktingar och nu är det dags för andra länder att ta sitt ansvar och ta emot!!! Annars hoppas jag verkligen att Merkel får stöd i att på något sätt kunna bestraffa de andra medlemsländer i EU och på det sättet få dem/tvinga dem att ta emot!!! Sverige har fyllt sin kvot nu för iaf några år framåt och behöver få tid och möjlighet att ta hand om och integrera alla som är här. Om några år när vi fått ordning (om vi lyckas vill säga) på detta så kan vi ta emot fler igen.

     Gilla

    • Sverige har inte svikit! Vi följer våra lagar men dessa har inte riktigt hängt med i det som nu sker och lagförändringsr har skett och/eller är på gång. Vi har fyllt vår flyktingkvot nu för iaf några år framåt och Sverige behöver tid att ta hand om och integrera dem vi har tagit emot. Om några år när vi (om vi) lyckats med det så kan vi börja ta emot fler igen… Hoppas därför att Merkel får gehör för sin kloka vilja att andra EU länder tar sitt ansvar och att de om det inte gör det kommer att på något sätt bli bestraffade och på så sätt tvingade att ta sitt ansvar och börja ta emot krigsdrabbade!!!

     Gilla

     • Åsa och du som vill vara anonym: Jag säger inte att Sverige ska ta emot många fler, utan att om vi hade tagit emot med kvalitet istället för kvantitet tidigare, dvs att vi tagit emot bara dem som verkligen har skyddsbehov så hade vi lättare kunnat ta emot kurder på flykt idag. Detta är ett systemhaveri. Således måste vi bygga om vårt asylsystem från grunden.

      Ansvar har vi också för att vi har låtit IS använda Sverige som en bas för sina angrepp på folk där nere. Det senfärdiga agerandet gentemot våra egna medborgare som är engagerade i denna verksamhet är inget annat än ett svek mot omvärlden.

      Gilla

 3. Det har kommit ut familjen till barnet som sköljdes upp på stranden död bodde i turkiet och att pappan hade jobb och familjen hade ett hem

  Gilla

 4. Min sambo är en yazidi från europa som vart såld som alla andra yazidi flickor och hennes familj vägrade hjälpa henne och hennes barn som kom till från voldtäckter från köparens familj. Hon är en stark tjej som flydde denna fasans fulla sekt. Alla yazidi flickor i sverige blir sålda till andra yazidier… för dom får inte bli kär i oss. Min flicka är stark… is säljer dessa flickor men spelar det nån roll…. dom blir sålda i alla fall… och jag försvarar min sambo och hennes barn med mit liv mvh född i sverige

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s