Landsbygdens seger över staden?

Det mönster som vi är vana vid att se i urbaniseringens spår är att när folk från landsbygden flyttar in till städerna så anammar de så småningom de värderingar och synsätt som är förhärskande i städerna. Städerna har tjänat som modernismens och upplysningens motorer, medan de religiöst och socialt konservativa krafterna har haft sitt fäste på landsbygden.

Konflikten mellan moderniserande krafter och islamistiska krafter i Mellanöstern idag kan även ses i ljuset av denna eviga konflikt mellan stad och landsbygd. Frågan är vilken av dessa som nu har övertaget?

En något oroväckande brytning med nämnda mönster kan vi nu spåra i Mellanöstern. Landsbygdsvärderingar verkar allt mer få fotfäste i städerna och vinner mark på bekostnad av modernismen. Det är ingen nyhet att den moderniseringsvåg som svepte genom Mellanöstern via liberalismen och socialismen under de första tre fjärdedelarna av 1900-talet hade sitt fundament i stadsbefolkningarnas vidsynthet och livsstil.

Nu när miljoner och åter miljoner av människor från den fattiga och konservativa landsortsbefolkningen flyttar in till de stora metropolerna som Kairo och Istanbul så har dessa urbana miljöer svårigheter att integrera dem. Landsbygdsbefolkningen växer helt enkelt för snabbt. I Istabuls södra förorter växer det fram samhällen där islamisterna har ett starkt grepp om människorna och där landsortens värderingar biter sig fast.

Problemet i denna process är att nativiteten bland landsortens befolkning är skyhög, medan den är under ersättingssnivå bland den gamla urbana befolkningen. Detta mönster är lika gammalt som urbaniseringen som fenomen. I London under 1800-talets urbanisering hade befolkningen minskat om det inte hade varit för tillskottet av människor från landsbygden. Staden, kan man säga, konsumerar folk med god aptit!

Den urbana kulturens överlevnad har således alltid hängt på dess möjlighet att integrera den inflyttande landsortsbefolkningen i dess modernistiska kultur. Detta mönster förefaller nu vara hotat. Den stora frågan nu i Mellanöstern är om den inflyttade landsortsbefolkningens nativitet kommer minska tillräckligt snabbt för att städerna ska kunna integrera dem i modernismen, eller om den gamla modernistiska stadsbefolkningen med tiden kommer tappa inflytandet över stadens sociala och politiska kultur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s