Demokratin på spel!

KOMMENTAR


Den 3:e November gäller det! Kanske det viktigaste valet i Västvärlden på mycket länge. Det står mer på spel än många här hemma förstår. Låt oss därför dyka ner i det! Jag talar inte här om partipolitik, utan om en djupare nivå. Det som står på spel i detta val är demokratin som sådan!

Det har sedan demokratins återuppståndelse i Europa, varit ett faktum att medierna har ett mycket stort inflytande över valresultaten, i och med att de har sådan makt att forma hur folk ser på frågor och, ja, vad de överhuvud taget ser. Den senare tiden har medierna, och inte bara privata medier, utan även statliga sådana, såsom här hemma i Sverige, allt mer kommit att ställa sig på en sida av spektrumet. Då talar jag inte om vänster-högerspektrumet, utan Globalism/Liberal-och-vänster vs Nationalism/Konservatism spektrumet. Samlingen av traditionella och statliga medier på den förstnämnda sidan har varit nästan total de senaste decennierna.

Denna obalans har medfört att det i Västvärlden har förts en politik som i mångt och mycket har varit inte bara emot den egentliga folkviljan, utan också har varit kontraintuitiv och antirationell. I vems intressen denna politik har förts kan man diskutera, men det har inte varit i de västerländska folkens intressen i alla fall. Så mycket är säkert.


Denna diskrepans mellan folkvilja och elitpolitik har skavt på våra samhällens harmoni. Folket har saknat en kraft, som framför deras vilja och talar från de djupa folklagren. In träder en person som Donald Trump. Ignorerar kutym och koder för den politiska diskursen. Han raljerar och är ofta plump, men han svingar mot både höger och vänster för att tydligt markera att han inte är en del av det vänster-höger etablissemang som inte vill folken väl. Genom detta skapar han en enorm folklig entusiasm och vinner därmed också den ultimata makten. Detta kan etablissemanget dock inte tolerera, så försök efter försök att avsätta honom sjösätts, men de sjunker alla som stenar till botten. I dessa processer skiner igenom ett fullständigt förakt för demokratin. En ovilja att acceptera valets utfall.

Aldrig tidigare har folket haft en egen förkämpe och då ska han så klart bort. Valresultat till höger eller vänster accepteras, under knorranden, men inte med denna man. Han hotar nämligen systemet som sådant. Ett system som är korrupt ända in i dess kärna. Två gånger står han mot kandidater, Clinton och Biden, vars korruption sticker i ögonen och borde vara mumma för etablissemangsmedierna att sätta tänderna i, men det gör de inte.

Talesättet lyder: ”Läser du inte tidningarna så är du oinformerad. Läser du dem så är du felinformerad!” Sanningen finner man genom att ta del av en mångfald av källor!


Man kan invända mot hans stil, hans självgodhet och hans narcissism, men det som står på spel är vida större än sånt här. Den fråga som väljarna står inför i valbåsen i USA är huruvida de ska återigen släppa fram den etablerade politiska eliten till köttgrytorna, eller om de ska fortsätta detta experiment i välvillig populism.


Eftersom det är så stora värden som står på spel för eliterna så har också extraordinära åtgärder tagits för att säkerställa att Trump inte ska kunna bli återvald. Tidigare räckte det gott med kontroll över de traditionella medierna för att kunna styra bort väljarna från politiska krafter som vill dem väl, men Trump visade att det fanns ett litet andningshål i form av de sociala medierna såsom Facebook och Twitter och möjligheten att propagera för sin sak även på You Tube. Dessa använde Trump bättre än någon tidigare och detta rullade ut mattan för hans triumftåg in i Vita huset. Givetvis gav detta etablissemanget skrämselhicka. Blott tanken på att man nu kunde kringgå deras makt!


En aldrig tidigare skådad digital utrensningskampanj inleddes följaktligen. FB, Twitter och You Tube politiserades och förmåddes att välja sida mot Trump och hans populister. Tusentals konton raderades. I princip all stora samhällsdebattörer som stöttade Trump, som twittrare eller videobloggare stängdes ner. Konton som hade fler än en miljon följare var inte för stora för att drabbas. Alla rensade ut!


Detta kom som en chock för många, då internet bar på löftet om att vara redskapet för att kunna kringgå auktoritära krafters censur. Istället blev verkligheten en annan, då ett fåtal aktörer fick en total dominans och sedan dessutom samverkade för att tysta andras möjligheter att yttra sina uppfattningar. Då var det game over för yttrandefriheten. Spontant skulle man vågat hoppas på att statsmakten skulle reglera detta, men istället, såsom i Sverige, hetsade de oftast på.


Dess ingrepp, detta bruk av FB, Twitters och YouTubes monopol är på många sätt så mycket värre än ett monopol inom de traditionella nyhetsmedierna. Nu tystar man även de enskilda medborgarens möjligheter att tala direkt med vandra. Jag har svårt att se ett samhälle, som lever under de restriktioner som vi har idag av yttrandefriheten, som ett fritt samhälle. Utan möjligheten till ett fritt samtal, så finns inte möjligheten till att fatta ett så självständigt och oberoende beslut som möjligt vid valurnorna. Utan yttrandefriheten faller även alla de andra politiska och samhälleliga friheterna. Det är där vi befinner oss NU!


Givet denna situation, så vet jag inte om man ska våga tro på att Trump i alla fall ska lyckas vinna en andra gång. Han har så mycket emot sig. Allt stöd är tystat. Lögnkampanjerna mot honom har varit massiva och i ett land som USA, där kunskap ofta är en bristvara så går folk ofta på en känsla och den känslan har blivit ordentligt inplanterad vid det här laget nu. Men kanske ändå, förstår folk att det som nu står på spel är själva demokratin som sådan. Om Trump vinner så hoppas jag att han omedelbart reglerar de sociala medierna så att de inte längre kan censurera sådant som inte är brottsligt och aldrig mer ska kunna påverka utgången av ett val!


Av denna anledning så borde det amerikanska valet vara av största intresse även för oss i Sverige, för ett sådant steg skulle hjälpa svenskarna lika mycket som amerikanerna. Den frihet som står på spel är alla västerlänningars!

5 kommentarer

 1. Det är precis som du beskriver det, det är vår frihet de tar, de är vår självständighet de tar, det är våra liv de vill begränsa. I dagens samhällsdebatt vill de styra in oss i ett fack där de kan kontrollera vår frihet, vi får inte ha en åsikt om invandring, Islam, yttrandefrihet eller något annat som går emot deras agenda. Man kan lätt bli lurad att tro att tycka olika är något positivt framför allt när man debatterar, men delar man inte de andras värdegrund, åsikt eller uppfattning då ligger man taskigt till. Blir man påkommen att inte dela deras syn blir det kostsamt, många förlorar arbetet, vänner och familj. Dissidenter hörde DDR, Sovjet och Warszawapakten till, men i dagens samhälle blir vi allt fler som kvalificerar sig till denna skara.

  Gillad av 1 person

 2. Bravo! Personligen tror jag att Trump vinner, han slutade aldrig att kampanja efter den förra valrelsen, hans sammankomster är folkfester medan Bidens mest kan liknas vid gleda likvakor. Men icke att förglömma folks vilja att rösta ”mot” någon.

  Gilla

 3. Tack du säger precis samma tankar som jag skräms av. Den stora anledningen varför jag är intresserad av USA valet samt politik i Sverige är i stort principiell. Alltså det du beskriver här. Man sätter demokratin ur spel när media snedvrider sanning, propagerar sin agenda samt brännmärker konservativa åsikter. Med konservativa åsikter menar jag att vi ska leva i fred utan islamister och i en globaliserad mångfaldsvärld och mångkultur.

  Jag delar din uppfattning tyvärr att hela västvärlden är screwed om Trump förlorar. Då kommer Amerikanska vänsterliberala medier öka tempot igen när de kan fokusera att pk censurera andra västländer igen, istället för att kämpa mot Trump. Samt att få fram en ny gigant liksom Trump som är emot pk, kommer vara i princip omöjligt i USA när nästa kandidat kommer censureras och elimineras av etablissemanget. Ett etablissemang som du beskriver som inte är för folket utan för globalisterna.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s