Nästa steg för IS blir att spetsa folk på pålar!

Inför att den Jordanska officeren Moaz Kassasbeh brändes levande så inkom det förfrågningar från IS-lojala muslimer runt om i världen om bruk av mer grymma avrättningsmetoder, såsom spetsandet av en person på påle, khazouk, som ända fram till modern tid var i bruk inom det Ottomanska riket.

Khazouk, innebär att man slår in en påle genom offrets anus eller vagina, vidare genom hela kroppen, och ut via strupen, eller axlarna. Man ska ha klart för sig att grymma kroppsliga bestraffningar har varit vanliga och väldigt innovativa i sin grymhet ända sedan civilisationernas begynnelse. Assyrierna hängde till exempel upp judar på köttkrokar när de intog Jerusalem och våra egna svenska kungar rådbråkade frekvent de tillfångatagna skånska snapphanarna, men ändå så sticker det Ottomanska riket ut genom sitt systematiska och ihållande bruk av Khazouk och andra grymma bestraffningar som syftade till att skrämma motståndare i krig och hålla befolkningen i schack. Att kalla det Ottomanska imperiets styre för ett terrorvälde är inte att säga för mycket.

Khazouk
Khazouk

Vad som är mer anmärkningsvärt är att turkarna insisterade på att använda dessa grymma metoder ända till deras rikes undergång, i och med det förlusten i det första världskriget. Armenier och assyrier spetsades på pålar under folkmordet 1915 och dessförinnan hade pålandet använts frejdigt under de balkanska frihetskrigen från artonhundratalet fram tills dessa avlöstes av det Stora kriget.

Intressant är att från västerländskt perspektiv så är detta ottomanska bruk av pålandet av människor, och faktiskt ibland även rostandet av dem levande över öppen eld, masshalshuggningar och andra metoder inte är allmänt kända i vår tid, medan istället Vlad ”pålaren” Tepes som brukade denna metod i sitt defensiva krig mot turkarna är mer än välkänt, genom drakula-myten. Man kan här se en röd tråd. Det ursprungliga övergreppet försvinner från medvetandet, medan svaret blir känt. Det är ett faktum att även om Balkan redan innan turkarna kom dit var en vild och semi-barbarisk ända av Europa, så medförde osmanerna genom sitt styre och sin krigsföring, sina grymma metoder över regionen.

Inte konstigt då att grekerna besvarade turkarnas pålade med att själva påla turkar under sitt frihetskrig på 1820-talet. På samma sätt uppmärksammar vi i väst, och beklagar oss, bara över våra egna korståg, utan att kunna konstatera att de var svaret på mer än 400 år av muslimernas (o)heliga krig; Jihad!

Förmåga till självkritik är ett uttryck för att en kultur har nått ett högre utvecklingsstadium när det gäller dess filosofiska och intellektuella evolution, men….det får inte slå över, som det uppenbarligen har gjort, i ensidig självgranskning och ensidigt självförakt. Då har förmågan till analys och slutsatser gått förlorad.

slika-1
Politisk kontroll i det Ottomanska riket

 

Idag, när IS:s bestar frossar i ohyggliga grymheter så hänvisar de till Muhammed egen gärning, men det är det Ottomanska riket man egentligen är inspirerad av. Det är dess Kalifat man vill återskapa, det är dess bruk av grymhet för att kontrollera befolkningen som man använder som blåkopia. Det är bara således bara en tidsfråga innan man återinför Khazouk och andra grymma metoder för att sätta skräcken i folk. En ska kan man lita på. Det är att sadister som de är så kommer de för eller senare bli avtrubbade inför alla halsar de skär av, de kommer att bli uttråkade och kräva mer. De kommer också inse att det kommer hela tiden krävas än mer avskyvärda förbrytelser för att de ska kunna behålla sin exponeringstid i världens medier. Således bränner man nu folk levande och korsfäster och gräver ner barn levande.

1392370749_88_osmanli-da-cengele-vurma-cezasi_288030
IS ottomanska förebilder i aktion

 

En stor skugga kommer i våra efterkommandes ögon falla över oss för att vi lät detta pågå. Västvärlden är trött på krig och interventioner i regionen, det är förståeligt, men det finns smartare sätt att knäcka den här nöten än att sätta västerländsk trupp på marken. Vi måste istället leda! USA och Västeuropas stora kan verka för att en allians av sunnimuslimska stater bildas, där Egypten och Jordanien har ledande roller, och understödja denna med de militära resurser som de behöver, låta alla berörda stater, från Saudiarabien till Japan, att bidraga med ekonomiska resurser, för att sedan rulla in i Syrien söderifrån och göra slut på eländet. Ingen sunni-shia konflikt behöver näras ytterligare, inga kristna soldater på Syrisk mark behövs, som kan ge jihadisterna skäl att mobilisera mot inbillade ”korsfarare” .

Det som krävs är en sann vilja från de formellt sekulariserade staterna Egypten och Jordanien att agera. Att de tar chansen att släcka denna eld innan det är försent. Kung Abdullah och general Sisi vore utmärka inhemska ledare i kampen mot jihadisterna! Frågan är bara om de har viljan? IS är trots allt ett internt sunni-arabiskt problem som de själva är bäst placerade att lösa! Vi kan hjälpa, men de måste dra det tunga lasset. Tiden för ursäkter och klandrande av andra är över. Arabvärldens ledare måste inse att deras värld står och balanserar, de måste förmås att inse att vad de gör eller inte gör nu kommer att sätta spår under lång tid framöver.

8 kommentarer

 1. Människans förmåga till outsägliga grymheter är väl känd historien igenom, men att väst mer eller mindre stillatigande åser dessa barbariska metoders återkomst är en skam lika stor som den att man inte förmådde ingripa mot Förintelsen fortare.

  Gilla

 2. Irak-invasionen har inte gjort området bättre. Saudiarabien är ett gift i den muslimska världen och samarbetet med USA har gett en häxbrygd av al-Qaida, talibaner och IS. Mer av den varan är inte önskvärt.

  Gilla

 3. Det verkar finnas någon sorts fasansfull symbolik i valet av avrättningsmetoder. Den jordanske piloten brändes till döds, därför att flygbombningarna orsakat brand av byar. Den symboliken gick att utläsa av inledningen till IS film. Så man kan tänka sig att tillfångatagna kristna kommer att korsfästas, om någon jude hamnar i IS våld kommer han att gasas, homosexuella män kommer att pålas genom ändtarmen, prostituerade kvinnor kommer att pålas vaginalt.

  Gilla

 4. Och på TV var det någon debattör som hävdade att vi avskaffar friheten vi vill försvara, om vi skapar hinder för att åka ned till Syrien för att ansluta sig till IS. Då skrev jag

  https://christerbroden.wordpress.com/2015/02/21/far-man-begransa-var-frihet-att-piska-negrer-och-valdta-spadbarn/

  Även slavägarna i Södern var upprörda över begränsningen av friheten att piska. Och nog måste jag ha frihet att få ansluta mig till KKK och bränna folk levande i Alabama. Vilken är skillnaden mellan ”frihetskraven”? Jag skulle velat fråga den där debattören.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s