Frihandel: Ja tack! Centralisering: Nej tack!

Personligen har jag alltid gillar EG-tanken. Vi ska ha frihandel inom Europa och vi ska prata om våra gemensamma problem och försöka lösa dem tillsammans. En centraliserad politisk union är jag däremot mer tveksam till. Det finns inget att vinna på att alla länder i Europa ska stöpas i samma mall. Större är inte alltid bättre. Historien visar istället att ur ekonomisk synvinkel så är det det omvända som istället är sant! Europas stater ska konkurera med varandra i att skapa tillväxtfrämjande åtgärder. De ska kunna styra sin ekonomiska politik på ett sätt som passar deras egna förhållanden. Tyskland och Grekland kan inte ha samma räntor och bindas vi samma monetära politik. De som inte förstod detta innan, vet om det nu, även om Bryssel fortsätter med att försöka få cylindern att passa där kuben ska sitta.

Om förebilden är USA så har man gått fel, för även om där också pågår en centralisering av makt till Washington, så har delstaterna stora friheter att utforma sin ekonomiska politik på ett sätt som passar önskemålen för de som bor där. Texasbor har inte samma värderingar som de i Vermont. En del delstater, som Texas och Florida, har till ex med framgång sänkt skatter för företag och till och med tagit bort den delstatliga inkomstskatten och förlitar sig istället på intäkter från bl.a. momsen. Resultatet har blivit att dessa två har förvandlats till de delstater med sundast delstatsfinanser medan Kalifornien går på knäna.

EU vill att vi i Europa ska bli ännu mer centraliserat än USA någonsin har varit. Vi ska inte bara ha samma valuta, utan också ha samma räntor, samma skattesattser osv. Ingen stat ska kunna stimulera ekonomin på det sätt denna finner vara bäst. Detta är inte ett recept på framgång!

Man skapar en situation där teknokrater tryggt kan använda de politiska redskapen såsom höga skatter för att driva igenom sin agenda utan risk för att grannlandet ska visa hur ohållbar den politiken är. Detta är en form av monopolsituation på statsnivå, istället för den fria konkurrens stater emellan som är det sunda och ekonomiskt riktiga tillvägagångssättet. Fri konkurrens mellan stater och delstater, som tävlar om att skapa det bästa klimatet för näringslivet, sållar ut de dåliga modellerna och visar vägen mot framgång. Detta har varit Europas väg sedan 1500-talet. Skyddade monopol för stater är lika skadligt för utvecklingen av statens ekonomiska liv som vanliga monopol är för företagens utveckling! Således: Frihandel: Ja tack! Centralisering: Nej tack!

 

4 kommentarer

 1. Vilken bra sammanfattning av EU-projektet!

  Själv har jag funderat lite i följande tankebanor och skulle nu vilja höra om det som jag kommit fram till är ren och skär bullskit eller om det kan finnas något litet guldkorn i min ”sammanfattning” av läget i ”matchen” mellan Stora Britannien och Europeiska unionen.

  Så här tänker jag:

  Kontinentaleuropéerna lärde sig under 1900-talets första hälft att nationalstater och nationalism är farliga fenomen ity att dessa saker kan få politiska irrläror som kommunism, fascism och nazism att gro och frodas.

  Britterna å sin sida lärde sig under motsvarande tidsperiod, att det nog var deras nationalism och nationella stolthet som gjorde det möjligt för dem att stå emot och till och med våga ta strid mot de kontinentaleuropeiska irrlärorna.

  Här har vi en viktig förklalring till varför så många medelålders och framför allt äldre britter i dag har så lätt att tänka sig en framtid som sjökvständig och fristående nation utanför EU.

  Varvid den ståndpunkten främst motiveras med att EUs så tydliga centraliseringstendenser bygger på (enligt britterna) synsättet, att nationalism är enbart av ondo.

  Givetvis är detta en stark förenklad ”analys”, det är jag den förste att medge. Men tycker du, Mons Krabbe, som säkert har ägnat betydligt mer tid än jag åt att fundera över och analysera EU-projektet, att det kan finnas åtminstpne en kärna av sanning i min ”analys”?

  Eller är det blott simpel bullskit jag ägnar mig åt att sprida?

  Du får gärna säga din ärliga mening.. Jag tål att höra sanningen. 🙂

  Gilla

 2. @bbnewsab:

  Det ligger absolut något i det du skriver. Britterna, och amerikanerna, ser inte sin nationalism (patriotism) som någonting illasinnat. Anledningen till detta kan vara att deras nationalism inte har varit påhejad i syfte att nå territoriella vinster från grannländerna, omringade som de är av hav och varandes mer handelsinriktade till sin natur.

  Sedan är det också så här att eftersom de engelsmännen har haft ett relativt harmoniskt samhälle, där nationalism inte har producerat några avarter såsom fascism, eller reaktioner såsom kommunismen, då det ligger utanför det jag kallar ”revolutionsbältet” som löper genom centrala Europa, där den nordliga och den sydliga kulturen överlappar. Där har alla de extrema rörelser som du nämner skapats; I Ungern, Österrike, Sydtyskland, Norditalien och Frankrike. Wien var en otrolig inkubator och där föddes mer eller mindre alla radikala tankar som sedan fick spridning över kontinenten. I Wien 1913 satt Hitler, Lenin och Stalin vid samma kaféer och konspirerade. Kanske stötte de på varandra? Oavsett så föddes fascismen, fröet till nazismen och kommunismen formades inom gångavstånd från varandra i samma stad. I London var man samtidigt ganska lyckligt ovetande om det som jäste på kontinenten. Läs gärna denna artikel för fördjupning:

  https://monskrabbe.wordpress.com/2013/05/10/det-revolutionara-frankrike-en-essa-om-de-djupa-orsakerna-till-social-oro-och-revolutioner-i-europa/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s