Obamas svaghet är förutsättningen för Rysslands agerande

Det är tveklöst så att Obamas tveksamma och räddhågsna agerande på den internationella arenan är det som har möjligjort för Putin att anlägga Ryssland aggressiva utrikespolitik. Putin har med all tydlighet ända från början av Obamas presidentskap visat att han inte respekterar honom. Den sista knäcken för Obamas trovärdighet var debaclet med den ”röda linjen” i Syrien.

När han satte hela USA`s utrikespolitiska anseende på spel genom att deklarera att användandet av kemiska stridemedel utgjorde överträdandet av en ”en röd linje” som skulle resultera i ett militärt svar från USA och sedan inte levde upp till detta löftet, underminerade han landets utrikespolitiska trovärdighet.

När Putin klev in i situationen och lyckades utmanövrera Obama genom att avvärja hans  halvmesyr till angreppshot så kunde man mer påtagligt än på många år känna ett skifte i den globala politiken. Putin växte för varje dag som krisen pågick samtidigt som Obama och därmed USA`s ställning i världen krympte tills att han framstod som den mest ynkliga av figurer. Sällan får man uppleva ett sådant skifte i den globala politiken.

Den ordning som uppstod efter det kalla krigets slut, där USA var ensam hegemon och kunde uppträda som den globala ordningens konstapel, gick slutgiltigt i graven i och med den sekvensen. Nu var fältet mer fritt för andra aktörer att ta för sig, som Ryssland självt, som var central i att facilitera slutet på denna ordning. Ingen stat behövde längre ta USA`s ord på allvar. Inget löfte var längre gjutet i sten, från den punkten. Inget hot var längre trovärdigt. Att Putin framöver skulle ta för sig mer på den internationella arenan efter en sådan diplomatisk seger var självklart.

Vad är då USA`s roll i relation till Ukraina? Det är så här att när Ukraina övertalades att ge upp sina kärnvapen så fick landet säkerhetsgarantier från både USA och Ryssland, som ersättning för det förlorade avskräckningsvapnet. Nu står dom där, utan egen kapacitet att avskräcka, när björnen i öster gnager på deras gränser medan USA inte lever upp till sina vidlyftiga löften. Detta visste givetvis Putin. Han visste det redan efter fiaskot i Syrien. En ny världsordning är född!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s