Osmaklig kravmentalitet i Fredriksberg!

Problemen med flyktingarna som inte vill acceptera sina boenden i Fredriksberg belyser en kravmentalitet som gör många uppretade. SVT har ett inslag där en man vid namn Mohammad Khaled säger;

”När vi kom hit insåg vi att det är långt från civilisationen, affärer, sjukhus och skola. Vi behöver någonstans att studera och ha ett bra liv. Vi kom till Sverige för att det skulle vara ”frihetslandet”. Vi tror att de har ljugit för oss.”

Det ryms så mycket dumheter i dessa få meningar att det är svårt att veta var man ska börja. Vad menar han med ”frihetslandet”? Att han ska få allting precis som han vill det och på andras bekostnad? Detta är ett tillfälligt boende. Så fort han har skaffat sig ett jobb, så kan han skaffa sig ett boende där han och hans familj hellre vill bo, på egen bekostnad. Det är ganska osmakligt att han inte kan vara tacksam för att Sverige har tagit emot honom och hans familj i de bostäder som finns tillgängliga. Det blir lätt så att man misstänker att han inte är en riktig flykting. Min bild av en krigsflykting är en person som flyr hals över huvud i avsikt att skydda sitt och sina näras liv. Borde inte fridfulla Fredriksberg vara en utmärkt plats att stanna upp och andas ut på? Borde han inte vara glad för att Sverige har tagit emot dem överhuvudtaget, istället för att omedelbart klaga på standarden.

Saken är också den att detta inte är en enskild händelse. Vi har sett ett flertal incidenter under den senaste tiden, där flyktingar vägrar lämna bussarna, eller protesterar högljutt mot boenden i glesbygden. Jag saknar en tydlig markering från statligt håll om det orimliga i sådana protester. Man bör tydligt stämma i bäcken mot denna osmakliga kravmentalitet. Under demonstrationen vid den lokala matbutiken som visas i ett att annat inslag hålls ett plakat upp där det står Respektera oss”.

Nej, skulle jag säga, respektera OSS, vi som via våra skattekronor betalar för ert uppehälle! De som kommer hit borde ha vettet och den goda smaken att inte kräva högsta standard av skattebetalarna. Vid ett tillfälle tidigare i år så var det en busslast unga män som vägra de bo, ens tillfälligt, på en upppiffad militärförläggning. Varför skulle de inte kunna bo där? Jag har själv, som så många andra svenska män, bott ett år på en sådan förläggning när jag gjorde militärtjänsten. Då tjänade jag mitt samhälle, nästintill gratis dessutom. Dessa män betjänas istället av detta samhälle, men bostäderna som passade för oss passar tydligen inte för dem!

Den vackra naturen runt Fredriksberg
Den vackra naturen runt Fredriksberg

Khaled klagar över att det är långt ifrån ”civilisationen”. Kanske skulle han ha begett sig till ett mer tätbefolkat land istället? I Sverige bor många i glesbygden, nära naturen. Det finns många värden i Fredriksberg som han inte bryr sig om att se. De fantastiska naturvärdena till exempel. Han och hans familj kan ju lära sig åka skidor när vintern kommer. På Wiki står det så här:

”Fredriksberg omges av skogslandskap med rikt djurliv vilket gör att turismen på orten är omfattande. Trakterna är bland de älgtätaste i Sverige och jakt- och fiskemöjligheter (med fiskekort) finns. Sommartid är vildmarksliv och strövmöjligheterna i skog och mark stora turistmål, vandrings- och cykelleder är utbyggda och stora delar av stigsystemen mellan de gamla finnbyarna finns bevarat. Orienteringskartor och guidning finns liksom kanotpaddlings- och badmöjligheter i flera sjöar och vattendrag. Vintertid är skoterleder och längdskidspår i området populära.
Den största turismaktören är Säfsen Resort, med 270 000 gästnätter årligen, vars alpinanläggning vid Solberget strax öster om tätorten också utgör ett stort turistmål under vinterhalvåret. Fredriksberg är en av de populäraste turistdestinationerna i Mellansverige och den fjärde största i Dalarnas län (efter Sälen, Idre och Siljansbygden)”

Lugnet borde vara en ynnest för en person som kommer från en krigszon, och naturen en gåva om man kommer från en uttorkad och fattig ökenmiljö. Men kanske det är så som Camilla Grepe, redaktör för Magasinet Bright, som träffsäkert ironiserar;

”Det här ställer frågan på sin spets: Ska vi överhuvudtaget acceptera att någon enda människa ska behöva bo i Fredriksberg? En ort som enligt uppgift har 700 bofasta, av vilka rimligen inte någon enda ska behöva utstå lidandet att stanna kvar på platsen. Hjälp Fredriksbergsborna att evakuera orten. Detta lidande har pågått länge nog nu.”

Ja, ingen borde tvingas leva utanför städerna i vårt land. Hu för den hemska och skogiga glesbygden. Ta dem därifrån omedelbart. Skicka dem på studs till närmaste krigszon, där de kan ha det så mycket bättre!

Nej, men skämt åsido, nu är det dags att staten och alla dess organ, såsom migrationsverket i främsta ledet, är tydliga med vad som gäller och vad som förväntas av dem som vi ger asyl till. Man bor där man har blivit tilldelad bostad, tills att man kan betala för en bostad med egna pengar. Den otacksamhet som uppvisas här vill vi inte se mer av. Den utgör ett hån mot oss alla. Valet bör vara enkelt, stig ur bussen eller så bär färden av till gränsen. Det är dags för en lite tuffare attityd helt enkelt! Det är hög tid att sätta ner foten.

20 kommentarer

 1. Så där tänkte jag också, men så såg jag påståenden om rivningskåkar med avstängt vatten och el, och privat aktör med skyhöga vinster. Men det var ett tag sedan, så jag vet inte var det var eller om det passar i det här fallet. Har inte följt upp saken.

  Men det finns kanske anledning för både flyktingar och svenskar att gnälla om ineffektiv mottagning. Somliga tycks anse, att det svenska samhället är så huvudlöst, att de som inte snor det på pengar får skylla sig själva, då i stället andra lurar åt sig skattekulorna. Men som sagt, jag har inte följt upp påståendena och kollat dem.

  Så jag har kanske fel. Jag har kanske bara blivit gammal och ilsk.

  Gilla

 2. Undrar hur mycket beror på historierna de får höra från sina släktingar i Sverige? Från dem som de hört talas om Sverige ifrån? Vid mottagandet borde alla få information om vad som gäller här och att de ska glömma fantasierna de blivit itutade från människohandlare och andra som inte vet ett jota om Sverige. Kanske till och med informationskampanj i flyktinglägren om vad som väntar dem om de tar sig till Sverige så slipper de känna sig lurade och kan välja nåt annat land.

  Gilla

 3. Men alltså – varifrån kommer uppfattningen om att en flykting ska stå med mössa i hand och godta allting ? I Fredriksberg liksom många andra ställen förmedlas ibland rivningskontrakt. Standarden där är väldigt varierande – men jag kan förstå att det inte känns helt rätt att hamna i en förläggning eller lägenhet som är skamfilad och fallfärdig.
  Däremot vet han ju inte ännu att de kommer att erbjudas svenskaundervisning.
  Så varför så misstänksam och arg ? Jag är säker på att en del av mina skattepengar går till glesbygdsbidrag också så då kanske jag ska kräva av dig att du är tacksam också och slutar klaga. Mina skattepengar är väl lika viktiga som dina…

  Gilla

  • Nu bor jag inte i glesbygden, men de som bor där tycker nog att det som staten ger tillbaka efter att ha hämtat skog och järnmalm, är skäligt. Sedan kan du inte jämföra glesbygdsbor med invandrare. De som är medborgare har rättigheter visavi staten, precis som de har skyldigheter. De som invandrar, däremot, får till skänks utan krav på motprestation, utan rätt till det de får i någon som helst mening. Det de får är en gåva från det svenska folket. Denna gåva ska det vara tacksamma för. Allt annat är att uppvisa den största respektlöshet inför det land som tar emot dem med öppna armar. Denna respektlöshet finns det all anledning att vara upprörd över!

   Om de får en bostad i glesbygden så beror det på att det inte finns tillräckligt med bostäder i städerna. Du har väl inte missat att det råder en akut bostadsbrist i landet?

   Gilla

   • Därmed är det klart och tydligt att monskrabbe uppfattar flyktingmottagande som välgörenhet och inte som någon typ av internationell skyldighet. Inte ens som ett åtagande med visst bestämt innehåll utan något som kan göras hur som helst och avbrytas när givarna inte får den tacksamhet som de anser sig förtjäna.
    Det är visserligen ungefär som den svenska flyktingmottagningen hanteras idag, men …

    Gilla

    • Nej, det finns ingen internationell skyldighet. I den mån vi har skrivit på avtal om kvotflyktingar via FN så är detta ett frivilligt beslut i första steget. Det är när det kommer till kritan svenska skattebetalares pengar det handlar om och det är dom som ska bestämma hur dessa ska användas. Det är dock inte otack som ska föranleda ett en enskild person inte får hjälp mer, utan dennas ovillighet att bo där denna blir anvisad bostad eller dennas oförmåga att följa reglerna.

     Gilla

     • Nehej, uppfattningen att frivilliga beslut i Riksdagen om anslutning till internationella konventioner som till exempel om flyktingmottagande inte innebär några ytterligare skyldigheter är givetvis bara dumheter. Men bekväma opportunistiska dumheter som passar ”skattebetalarna”.http://web.archive.org/web/20090920052949/http://www.unhcr.se/SE/basic_facts/pdf/1951swe.pdf Dessa skattebetalare som faktiskt fortfarande inbillar sig att det är medborgarna i Sverige som via sina valda ombud bestämmer i riket. Trots EU-anslutningen och trots att det numera är uppenbart att EU inte behöver ta någon som helst hänsyn till svenska grundlagar.

      Gilla

    • Fundamentalt är det välgörenhet/generositet. Utifrån en rationell moral, som ser även arbetande individer som moraliska självändamål, finns det ingen ”rätt” till andra människors arbete. Det minsta man kan göra är att vara tacksam. Det har jag alltid varit, eftersom jag ofrivilligt kommit att bero på andras välvilja.

     Gilla

 4. Om det nu är så eländigt i detta land, så har de ju möjligheten att åka hem igen. Till den lyx och bekvämlighet som de uppenbarligen är vana vid.
  Om inte annat kan de ju åka hem igen och kämpa mot IS och ta hand om alla de kvinnor, barn och gamla som de lämnat efter sig.

  Gilla

  • Just det, varför kommer så många krävande ensamma manliga unga män från 13 år upp till ca. 45, det verkar inte normalt. De skulle verkligen stanna hemma och ta hand om de svagare.

   Gilla

 5. Maria Karlsson..”Men alltså – varifrån kommer uppfattningen om att en flykting ska stå med mössa i hand och godta allting ? ” Så ser det ut när man inte förstår skillnaden mellan krigsflykting ..ett begrepp som saknar ekonomisk värderingar..och invandring som kanske har just med det ekonomiska aspekten att göra. Kriget är så mycket värre än ekonomisk fattigdom eftersom man har en omedelbar risk för ens ( ens familjs) liv. Om man är läkare eller skomakare har knappast betydelse i sammanhanget..Vidare (Fred Trossander) ”Därmed är det klart och tydligt att monskrabbe uppfattar flyktingmottagande som välgörenhet och inte som någon typ av internationell skyldighet… ”.. Oj då och från vänster har man hört att dessa är ett ekonomiskt tillstånd till landet..bara de ..Ja juste är detta verkligen en business issue med att rädda Sveriges arbetskraft och ökade antalet åldringar.. ? Är detta också en internationell skyldighet..?? Bullshit.. låt oss bort med vänstern gamla ömsom..strukturfunktionalistiskt ömsom omhändertagande och jämlika argument.. Vår moralisk rätt och vilja att hjälpa dessa byggs på våra värdegrunder..Det är också våra värdegrunder som gjorde att vi efter så mycket slit lämnat ett visst samhälle bakom oss och tillsammans med våra grannar njutit av fred i så många år. Det varken ”tur” eller ”slump” våra far/morföräldrar slitit häcken av sig och betalt dyrt för att vi skall kunna leva som vi gör vilket innebär bla att vi har råd och önskan om att hjälpa genom att ta emot folk vars liv står i fara..VARS LIV STÅR I OMEDELBAR FARA… Lämna omedelbart då denna idiotiska välgörenhets knäppet eller med mössan i hand, klyscha. Den som har kommit hit av samma anledning dvs krig skall vara lycklig över att kunna lämna krigets fasor bakom sig. Detta är regel nummer 1. Regel nummer 2… visa uppskattning för detta.. för att du kunnat ha livet i behåll!! Andra hitkomna från andra krig och område, såg ut som skuggor av sig själva..De var glada över att komma hit, tacksamma över att slipa bli förföljda.. ödmjuka inför sin nya situation och mycket mycket nöjda över att leva och få tak över huvud – inga krav ställdes från deras sida, och inget mer behövs sägas!!!

  Gillad av 1 person

 6. Detta inlägget var den första av alla inlägg som jag läste, jag blev helt och full av beundran, sen fortsatte jag att läsa, inlägg efter inlägg. Jag har tagit mej igenom allt som finns att läsa. Det tog en del tid av mitt senaste dygn, men det var det värt! Bästa bloggen jag läst!

  Gilla

 7. Den här länken förklarar vad alla behöver veta:

  http://www.tino.us/2015/09/verklighetsforfalskning-ar-inte-humanism/

  För att stoppa denna pågående katastrof är det viktigt att förstå mekanismerna som på några år förvandlade medelhavet till en massgrav. Det är uppenbart att den fundamentala förklaringen för en så massiv ökning inte i första hand kan vara prportionerligt fler globala konflikter eller flyktingar. De allra flesta som tar sig över i medelhavet flyr inte för sina liv utan har först fått skydd i näraliggande men mindre attraktiva länder som t.ex. Turkiet eller Libanon. De som tar sig till Europa från exempelvis Turkiet gör så för att skapa ett bättre liv i välmående välfärdsstater, inte för att fly granater.

  Gilla

 8. Vi har svenskar som står utan bostad som blir hänvisade till härbärgen där de får stå i kö flera timmar för att eventuellt kanske får komma in och tillbringa EN natt där! Vi kanske skulle hänvisa de dit med då..

  Gilla

 9. En fråga till att börja med; har du varit i Fredriksberg? Det ligger i princip mitt ute i ingenstans, på vardagar går det en buss in till Ludvika (6 mil bort) på morgonen och en hem igen på eftermiddagen. Lördag och söndag går det inte ens bussar in till Ludvika, utan bara ner till samhället Sunnansjö (4 mil bort), det är och en buss dit på morgonen och en hem på eftermiddagen. Det är i Sunnansjö närmsta apotek och vårdcentral finns. Man är i princip beroende av körkort om man bor i Fredriksberg, det går säkert bra utan om man jobbar måndag-fredag i Ludvika kl 8.00-15.30, för man får inte börja före 8 och sluta efter 15.30, får då hinner man inte med bussen. Som jag förstod det så fanns det inte spisar eller varmvatten och elementen var avstängda. Det var nedgånget och slitet och jag personligen, jag skulle inte vilja bo så, och det tror jag inte heller någon annan svensk vill.

  Gilla

  • Ja, men detta är ett tillfälligt boende! Tillfälligt! Om man flyr från ett krig, så borde denna plats ändå innebära en lättnad.

   Jag skulle också vilja tillägga det som jag skrev på FB:

   Till dem som tycker att det är ”taskigt” att flyktingarna ibland får nöja sig med en relativt låg standard under deras första tid i landet vill jag säga detta: Detta är en naturlig följd av att Sverige har tagit emot fler invandrare än något annat västland och bostäderna med rimlig kvalitet helt enkelt är slut!! De som nu klagar över dålig ackommodation kan vara tacksamma för att vi trots denna situation fortsätter att öppna våra armar ta emot flyktingar! Istället gnäller de över att de inte får svensk toppstandard i centralt placerade lägen.

   Gilla

  • ”Som jag förstod det så fanns det inte spisar eller varmvatten och elementen var avstängda. ”

   Ja spisarna var avstängda och vattnet avstängt i köket på lägenheterna för att köket i lägenheterna ska kunna användas som ett sovrum till för de asylsökande, varje lägenhet har ett fungerande badrum med både kall- och varmvatten, allt enligt godkännandet för boendet som migrationsverket gett. Mat och frukost serveras till de asylsökande i annan lokal 3ggr per dag, alltså erbjuds både mat och husrum.

   Som vanligt när det rapporteras så ska det skapas rubriker och journalisten bryr sig lite eller intet om sanningen.

   Som bonus på otacksamheten blev han som intervjuades var besviken på att det inte fanns WIFI på rummen utan bara i receptionen…

   Gilla

 10. För det första är det inte en Mänsklig Rättighet att själv bestämma vilket land man vill bo i.

  För det andra, så har få av de som har pengar att betala (upp till 80.000 kr/pers, uppgift lämnad av mer än en som kommit hit och som själv lyckats ordna sig jobb under senaste 5 åren) godkänts av FN och UNHCR för att få flyktingstatus enligt det krav som finns i de Mänskliga Rättigheterna. Oaktat detta, så är det få ens i Sverige, än mindre i de länder personerna flyr ifrån som har möjlighet att göra sig sådana summor lagligt.

  För det tredje, för att ta sig till Sverige och ha mobil samt bankkort (ett antal lär enligt uppgift betalt för hytt och resa på färja från Kiel till Göteborg, så krävs det id-handling.

  Har i mitt 66 åriga liv träffat en hel del motståndsmän från de som var med under Andra Världskriget och fram till de som var motståndsmän mot juntan i Argentina resp. Grekland. Motståndsmän försöker få ut sina barn och sin fru, men brukar normalt stanna kvar.

  Sedan en annan sak: De som kommer får ta seden som vi har här. Kan de inte respektera oss, vår kultur och våra seder, så är det de som har att välja om de passar in eller inte. Man kan inte när man kommer som gäst bestämma hur värden möblerar sitt hus.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s