Erdogan hotar Europa med heligt krig?

ANALYS

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, deklarerar att europeisk motvilja mot invandring från den muslimska världen kommer leda till heligt krig i Europa! Det blir en tolkningsfråga om man ska se detta som bara en analys, eller som ett underförstått hot om något som kommer ske om Europa inte lägger ner sitt motstånd mot invandringen (Fotnot 1). I linje med tidigare uttalanden från Erdogans styre så lutar jag mot det senare, att detta är ett illa förtäckt hot från Ankara! Underkasta er vår vilja att låta våra trosbröder invandra fritt, eller få se kontinenten härjad av jihad!

Man ska även se detta och liknande uttalanden som ett led i en ansträngning att skapa mer splittring mellan den muslimska minoriteten och majoritetsbefolkningen i Europa.

Jag blir mer benägen att tolka den turkiska utrikesministerns uttalande som ett förtäckt hot när jag betraktar Erdogans och hans ministrars allt mer aggressiva ton mot Europa sedan kuppförsöket i somras. Europa hotas till höger och vänster med grava konsekvenser varje gång han stöter på patrull, vad gäller allt från gulenister till uteblivna framsteg i medlemsförhandlingarna. Erdogan talar med en ton som man skulle kunna förvänta sig från en diktator i spetsen för en militär stormakt. Många tolkar hans beteende som att han inbillar sig vara en ny ottomansk Sultan, vars mission är att göra Turkiet till just denna stormakt igen. Klart är i alla fall att EU vacklar inför dessa verbala attacker och förmår inte hålla en gemensam front. Erdogans upprepade hot om att använda sig av ”migrationsvapnet” håller Europas politiker på hälarna.

Drömmer Erdogan om att plocka upp de ottomanska sultanernas mantel?

Det som verkligen sätter in utrikesministerns uttalande i ett retoriskt mönster är det tal som Erdogan själv höll bara några timmar senare, där han deklarerade att han såg Europadomstolens beslut om slöjor på arbetsplatser som startskottet på ”en konflikt mellan korset och halvmånen”. Denna retorik rimmar väl med uttalandet om att heligt krig mellan kristendomen och islam snart kommer rasa i Europa.

Detta visar hur hans världsbild ser ut och indikerar, som jag nämnde ovan, att han mentalt troligen lever i sultanernas tid, med stora drabbningar mellan det muslimska imperiet och det kristna väst. Det är i alla fall så här han gärna beskriver konflikten, då han vet att det går hem hos en turkisk befolkning som inte har glömt storhetstidens dagar, eller den förnedring som turkarna fick genomlida när det Ottomanska riket kollapsade för västerlänningarnas händer.

Denna världsbild är falsk eftersom faktum är att detta inte alls är en konflikt mellan två religioner. Istället är den värderingskonflikt som nu rasar över Europa en konflikt mellan hans radikala muslimska ideologi och det sekulariserade moderna samhället. Det är dock ingen valvinnare att hetsa mot det moderna samhället i Turkiet, ett land som trots allt länge har stått och vägt på detta samhälles tröskel. Det är inget sätt att samla turkar som bor utspridda över Europa under fanan. Det är enklare då att ställa islam mot kristendomen och spela på historien. Det som trots allt indikerar att Erdogan ändå förstår vad denna konflikt handlar om är sättet han angrep EU på, i talet med anledning av domslutet om slöjan. Han sade; ”Ner med era principer, värderingar och rättsuppfattning”. Han förstår mer än väl att för oss handlar detta om en kamp för moderna principer och värderingar och inte om tro.

Vad har då Erdogan i tankarna? Inte många tänker att Erdogan avser, eller ens har förmågan till att, uppvigla till heligt krig i EU. Detta trots att han sedan många år redan stödjer ett heligt krig i Syrien. Det som oroar ligger istället på längre sikt. Erdogan verkar långsiktigt för att vidga den redan avsevärda klyftan mellan muslimerna boendes här och det moderna sekulära samhället. Syftet är att öka sitt inflytande över de europeiska länder som har stora turkiska minoriteter och om han får in Turkiet i EU kunna träda in som en dominerande maktfaktor med inte bara samma röstetal som Tyskland, utan även ha möjlighet att påverka flera andra EU-medlemmars ställningstaganden, genom sin roll som alla muslimers förkämpe i Europa. EU skulle splittras i två identitära block och all anpassningsinriktad integration av Europas muslimer skulle bli än svårare än vad den är idag.

Om Erdogan lyckas med sitt uppsåt, att så ytterligare split mellan muslimerna och vad vissa ser som den kristna fienden, så kan Cavusoglus förutsägelse kanske ändå bli sann på sikt. Således, på mer än ett sätt, är Turkiets uttalanden om heliga krig och kamp mellan islam och västvärlden ett reellt hot mot vår inre stabilitet.

 

Fotnoter:

(1) För att sätta detta uttalande i perspektiv så kan vi göra en tankelek. Hur skulle vi ha reagerat om man byter ut länderna? Turkiet till Ryssland och Holland till Estland. Säg att många ryssar vill invandra till Estland. En opinion i Estland byggs upp mot att den redan ansenliga ryska befolkningen i landet ska få växa ännu mer. Putin träder in och fördömer detta motstånd och deklarerar att alla estniska politiker är fascister och nazister. Han följer upp med att ”konstatera” att inbördeskrig mellan ester och ryssar kommer utbryta i Estland mycket snart. Trots att detta är, liksom är fallet med Holland, en långt ifrån överhängande risk i dagsläget. Skulle vi bara se Putins uttalande som en analys av läget? Skulle det inte ligga närmare till hands att läsa in ett förtäckt hot i denna ”analys”? Att man rent av skulle verka för att detta scenario blev en verklighet, om den egna etniska gruppen fick som den ville. Tidningsrubrikerna dagen efter skulle skrika ut att snart står ”små gröna män” på gatorna i Narva och Tallin.

5 kommentarer

  1. Hans uppmaning var riktad till Turkar i Europa. De ska ha minst fem barn/familj så kommer Europa i framtiden att styras av Turkiska värderingar. En idé som mest troligt bygger på de främlingsfientliga krafter som finns i Europa. Erdogan vill ju gärna vara med i EU och han ska försöka skaffa mer makt 16 April när man röstar om han ska få presidenttitel och befogenheter. Vilket vi kan hoppas slippa eftersom han nu verkar löpa amok i retoriken.

    Gilla

  2. Strålande analys!

    Än en gång inser man att den enda rimliga förklaringen tycks vara, att människor från muslimska länder är utrustade med en helt annan demokratisyn och moralisk värdegrund än vi har, som har levt hela vårt liv i ett land med västeuropeiska värderingar.

    Jag försöker inte påstå att den västeuropeiska demokratisynen och/eller moraliska värdegrunden objektivt sett är överlägsna de muslimska motsvarigheterna. Däremot vill jag hävda att de inte fungerar bra tillsammans med de islambaserade varianterna utan leder till mer eller mindre allvarliga spänningar och problem, närhelst och varhelst de tillåts samexistera i ett och samma land.

    Vad som förvånar mig lite extra är att EU ska hålla på att fjäska för Turkiet som man gör, låt vara att samtalstonen har hårdnat den senaste veckan. Att låta ett land som Turkiet få styra över umgängesvillkoren är som att låta en låntagare – tänk Grekland – få diktera villkoren för de lån som långivarna erbjuder. Det blir bara skit då.

    Gilla

  3. Erdogans utveckling kan inte friskriva honom från drömmar om ett nytt starkt Turkiet med honom själv som styr, tvärtom, allt pekar på en onormal/sjuk drift att bestämma/sätta dagordningen.

    Det kräver resoluta handlingar av EU-s ledare för att förhindra.

    Gilla

  4. Någonstans har jag läst att i koranen står att på jorden är det koranen som en gång skall vara det enda rättesnöret. En tusentals år gammal spådom som är på väg att slå in?

    Gilla

  5. Beakta även att Erdoğans parti AKP utgör en del av det Muslimska Brödraskapet. MB är både öppna och tydliga med sin strategi att genom demokratiska medel ta makten i Europas demokratier. I nästa steg avskaffas demokratierna för att ge plats åt en Islamisk teokrati. Makten utgår då inte längre från folket utan från Allahs uttolkare på jorden. Våra nedärvda rättstraditioner blir då undanträngda till förmån för sharia.

    Gilla

Lämna en kommentar