FOAB och landstigning vid Odessa?

KOMMENTAR

Ryssland har kanske börjat använda FOAB (Father of all bombs/Alla bombers fader) mot Ukraina! Är en avsevärt starkare variant av USA:s MOAB (Mother of all bombs) som man har använt i Afghanistan och Saudi har använt i Jemen. Motsvarar 44 ton TNT (jämfört med 11 ton för MOAB) och har en sprängradie på 300 meter. Detta är det kraftigaste icke-nukleära vapnet som finns i deras arsenal.

FOAB under testsprängning

FOAB är en s.k. FAE (Fuel Air Explosive) som har termobarisk effekt (från grekiskan för hetta och tryck; thermobarikos). Dess sprängkraft kommer ifrån bensin som sprids i luften i små aerosoldroppar, vilka sedan antänds. Oftast genom en primär explosion som sprider vätskan, vilket följs av en sekundär explosion som antänder den. Detta är ett fruktansvärt vapen, som dödar genom tryckvåg, eld och att den suger upp allt syre så att vacuum skapas i offrens lungor med följden att dessa kollapsar. Det är särskilt effektivt mot trupp i skyttegravar, skyddsrum, källare och grottor. Just där artilleri har svårt att nå dem! Det är som ett litet kärnvapen, men utan strålningen. Ett ”kärnvapen” som man faktiskt ”kan” använda!

Detta ser, i mina ögon, ut som en FOAB i det första klippet, även om den andra explosionen i klippet troligen härrör från när en ukrainsk vapendepå sprängdes!

Detta är i så fall en klar upptrappning av kriget och kan ytterligare indikera att den sårade björnen är beredd att gå mycket långt för att driva igenom sin vilja i Ukraina. Detta har man redan visat genom att bombardera stadskärnor, med andra vapensystem, såsom artilleri, missiler och det likaledes termobariska systemet TOS-1. Den ryska ångvälten har börjat rulla och Ryssland har nu troligen börjar föra den typen av krig som man faktiskt klarar av: Massiva insatser av eldkraft och därefter hårt reglerade och centralt styrda framryckningar, där manskap med tveksam stridsmoral hålls under tät uppsikt och odugliga officerare styrs med hård hand!

Övrigt som är värt att notera från kriget är att FOX rapporterar att Svartahavsflottan nu ser ut att vara på väg att genomföra en landstigning vid Odessa. Man undrar i så fall hur detta ska gå, då landstigningar är något av det svåraste man kan göra! Allting är väldigt sårbart och går en länk sönder så rasar alltihopa. Den första truppen som landsätts är väldigt ensam och utsatt i början och det är viktigt att den är väl ledd och att truppen har bra moral. Viktigt sedan är att försörjningen av ammunition och bränsle flödar på, vilket inte är enkelt att få i land innan man eventuellt har tagit en hamn. Allt detta har Ryska styrkor inte visat sig klara av så bra, hitintills, så vi får se.

Kanske är det så att anledningen till att vi generellt sett har sett mer ryska framgångar i söder, är att detta har varit deras fokus hela tiden och det är där man har haft sina bästa förband? Drömmen om ”Nya Ryssland”, från den Moldaviska gränsen och upp längs Dnepr till Donetsk kanske hela tiden var det primära målet? Samtidigt har det som ser ut som Putins segertal dykt upp, genom en för tidig delning i ryska medier. Denna (om den är äkta) indikerar att man syftade till att betvinga hela Ukraina (men kanske inte ockupera hela) på så sätt att de delar av landet som man inte karvade av, skulle bli en lydstat till Moskva. Ganska orealistiskt, får man väl ändå säga! Oavsett så har jag hela tiden tänkt att Putin har haft en plan A och en plan B i huvudet. Plan A innebär just detta, totalt betvingande av landet, medan plan B innebär att man tar det man kan och sedan försöker få fram en fred. Plan B kan med fördel presenteras som en framgång och ett rättfärdigande av kriget för hemmaopinionen.

6 kommentarer

 1. Det är givetvis otäckt när ett krig trappas upp men är den tänkt att användas i avskräckande syfte och få Ukraina att ge upp tidigare än planerat? Som president står han ju hela tiden i valet och kvalet och måste bestämma sig för när det är dags att ge upp, att inte låta onödigt liv gå till spillo.

  Gilla

  • Visst har ett sådant vapen politiskt påtryckningsvärde, men det direkt militära värdet är avsevärt. Trupp som blir utsatt och inte dödas, blir starkt demoraliserad. Känslan av utsatthet måste vara oerhörd!

   Jag tycker inte att man kan lägga ansvaret för ett förlängt krig på Ukraina! De gör vad de behöver göra och det är långt ifrån någon säkerhet att Ryssland vinner detta.

   Gilla

 2. ​Hej.
  Bra att någon skriver sanningen
  OBS Putin har inte tvingat sitt folk att giftsprutas.
  han har troligen stoppat 4 o 5G mobilnätverk.
  det som håller på att döda oss.
  hälsn.Bengt

  Skickades från Outlook

  ________________________________

  Gilla

 3. ​Tillägg.
  Putin sade i tv för kanske 2 år sedan att vaccinsprutorna
  kallas för Sputnic.
  Men vad sade han egentligen? jo att sprutorna innehåller Nanopartiklar
  fruktansvärda för våra immunförsvar.
  Vad visar han med sitt 12-15metersbord i Kreml? jo han
  håller avstånd. Han visar på sitt sätt att det är ett
  fruktansvärt hyckleri. Det sopar vår media under mattan.
  Inget av det här berättas i våra skurk-kanaler.
  Han kastar ut journalister som är mot honom
  som skriver om kriget lite väl överilat men han
  har rätt i sak.
  Ett krig där Ryssarna tagit över kärnkraftverken
  och beordrat Ukrainarna att jobba som vanligt
  på verken och leverera ström är inget riktigt krig
  vi får se vad som händer. du är verkligen uppdaterad
  hälsn.b

  Skickades från Outlook

  ________________________________
  Från: Bengt Mathiasson
  Skickat: den 3 mars 2022 11:03
  Till: Mons Krabbe
  Ämne: Sv: [Nytt inlägg] FOAB och landstigning vid Odessa

  ​Hej.
  Bra att någon skriver sanningen
  OBS Putin har inte tvingat sitt folk att giftsprutas.
  han har troligen stoppat 4 o 5G mobilnätverk.
  det som håller på att döda oss.
  hälsn.Bengt

  Skickades från Outlook

  ________________________________

  Gilla

 4. ​Hej.
  Du är en mycket klok person. Själv retar jag bara upp makthavarna
  så till den grad att deras skurmedia använder mitt o min familjs
  namn i nästan all media o filmer. Dotter o jag har gjort obekväma
  upptäckter.
  Putin. ja han är säkert bekymrad över att soldaterna inte förstår
  varför de är i Ukraina och kan då bli kanonmat o vad det betydr
  att köpa legosoldater ifrån Syrien verkar vara väl genomtänkt
  De vet hur de ska tackla outbildade galningar som springer
  omkring skjuter o gömmer sig.
  Här har vi miljoner dårar som är urfattiga o skriker på
  Ryssar som i princip har allt.
  hälsn.bengt (dåre o skör)

  Skickades från Outlook

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s