Jag lämnar Nya Listan på grund av dess vandring från höger- till vänsterblocket!

Det har blivit en tråkig debatt i Lokaltidningen Vellinge de sista dagarna med anledning av att jag har lämnat Nya Listan i Vellinge för det nya partiet Borgerlig Framtid, där jag nu sitter i styrelsen. Anledningen till att jag har tagit detta steg är att Nya Listan inte längre är ett högerparti. Det domineras istället, sedan valet 2014, av ett tydligt vänstertänkande. Nya Listan har dragit sig nära Miljöpartiet, med vilket man har ett mycket tätt samarbete i kommunfullmäktige.

Jag påpekade detta i en intervju i Lokaltidningen Vellinge. Uppenbarligen trampade jag på en mycket öm tå då Rolf Erichs sedan valde att gå till motangrepp på ett osakligt sätt. Det var den allmänna uppfattningen 2010 att Nya Listan var en avknoppning från Moderaterna. Detta bekräftar även andra tidigare medlemmar som var med i dess begynnelse. Det ligger dessutom implicit i namnet Nya Listan. Den ”nya listan”, eller alternativa listan, för moderater i kommunen. De flesta i kommunen uppfattade det så här.

Jag kan berätta om en rolig episod under valrörelsen 2014. Jag stod då på torget i Skanör sida vid sida med en moderat politiker för att informera om vår politik. Då kom en kär äldre dam fram och fråga mig om jag ”tillhörde den gamla eller den nya listan?”. Lite snopet för moderaten att reduceras till den ”gamla listan”, vilket jag inte undlät att pika honom för med glimten i ögat, men det sätter fingret på den uppfattning som då var vida spridd; att NL bestod av moderater som då kände sig överkörda av besluten att låta bebygga strandhotellstomten. Det var också därför jag gick med!

Väl i partiet inför valrörelsen 2014 såg jag att tyngdpunkten redan då hade förflyttats till någonstans i det politiska mittfältet. 2010 hade Rolf Erichs deklarerat i Skånskan att partiet var borgerligt, men fyra år senare ville man inte längre kännas vid detta. Det ordet tog man inför valet 2014 tydligt avstånd från! Likväl fanns det f.d. moderater i partiet så jag tänkte att dessa kan jag jobba med, även om tunga röster hade uttalade miljöpartistiska lojaliteter på riksplanet och förordade ett samarbete vänsterut.

Den otydliga ideologiska hemvisten, har under de två år som jag har varit verksam i partiet, orsakat slitningar vid många tillfällen. Efter valet 2014 lämnade ett antal tydliga moderata röster partiet och som en konsekvens drog partiet ännu mer mot vänster. De som hade lojaliteter med miljöpartiet eller annan diffus vänsterlutning kom att dominera den interna diskursen ännu mer. Under det senaste året har det väckts frågor som inte hör hemma i ett parti som säger sig tillhöra högerblocket.

Personligen så har jag känt mig obekväm att sitta i gemensamma förmöten till KF med ett parti som Miljöpartiet, som på riksnivån har stått för många antisemitiska utspel sedan tillträdet i regeringen och, såsom nu har uppdagats för allmänheten men vilket inte var en nyhet för mig, har haft ett nära samarbete med demokratifientliga och antisemitiska islamister.

Jag ser det som min skyldighet att informera invånarna i Vellinge att Nya Listan inte längre är ett högerparti och ingen ska gå till valurnorna i tron att de är det!

Jag skickade in mitt svar till Lokaltidningen till Rolf Erichs osakliga angrepp, men fick beskedet att dom ”drog ett streck i debatten” i alla fall för tillfället. Mitt svar komprimerades till en fotnot till Erichs angrepp i kommande nummer. Därför vill jag här lägga in mitt svar i sin helhet till honom här:

”Rolf Erichs förnekar i sitt inlägg i Lokaltidningen Nya Listans samarbete med vänstern. Det är allmän kännedom i kommunhuset att Nya Listan träffar Miljöpartiet en halvtimma inför varje kommunfullmäktigemöte för att synkronisera partiernas ställningstaganden i KF. Deras samarbete är väldigt tätt och samsynen är nästan total. 

Borgerlig Framtids migrationspolitik kan inte beskrivas som ”nära sverigedemokraternas”. Den ligger i mittfåran för nordisk borgerlighet. Förslag som att huvudsakligen ge tillfälliga uppehållstillstånd delas med Moderaterna. Att vi ställer försörjningskrav vid familjeåterförening är Danmarks policy. 

Rolf Erichs version om hur det gick till när jag och Nya Listan skildes åt överensstämmer knappast med partiets egen pressrelease. Jag har självklart inget intresse av att arbeta vidare med ett parti som har utvecklats i likhet med Nya Listan.”

Rolf Erichs skriver att Borgerlig Framtid försöker splittra Alliansen. I själva verket så är det Nya Listan som styr borgerliga röster till vänsterblocket. Borgerlig Framtid har som ambition att samregera med Alliansen, även på lokalt plan i Vellinge, men att förskjuta tyngdpunkten inom denna åt höger. Vårt ideal ligger i hur moderaterna såg ut innan den nyliberala förskjutningen mot det politiska mittfältet blev verklighet.

5 kommentarer

 1. Du kan sannolikt räkna med mer skit- och pajkastning mot dig. En avhoppare och/eller partibytare är i princip var mans niding i den politiska världen. Lite som om ett Jehovas vittne skulle gå med i Livets Ord.

  Alltnog, det viktiga är att du har kvar vissa kanaler – typ den här bloggen som du driver – för att få ut ditt (politiska) budskap. Ty DET är sannerligen värt att lyssna på och ta till sig oavsett i vilken politisk fålla du hamnar i, med eller mot din vilja.

  Jag har inte funnit många – ja, knappt någon – som är lika klarsynt som du, Mons Krabbe. Så synd att det ska krabba till sig på detta vis.

  Gilla

 2. @bbnewsab: Många tack för de varma orden! Ja, det är verkligen bra att ha en kanal när det f.d. partiet får sista ordet i medierna. Det är så spelet ser ut! F.d. partiledaren är en gammal journalist, så vad kan man annars vänta sig än att han ska få fördelar?

  Gilla

 3. Betyder detta att kommer att Borgerlig Framtid ställa upp i kommunfullmäktigevalet i Vellinge 2018?

  Gilla

 4. Nya Listan är ett parti som säger ja till en extremt generös asyl- och invandringspolitik. Så att du lämnade det partiet gjorde du rätt i.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s