Putin vid vägskälet

För en månad sedan skrev jag att Putin såg ut att ha lyckats med sin strategi. Krim var överfört till moder Ryssland till priset av ganska beskedliga sanktioner och efter att ha skapat oro i östra Ukraina kunde han under förhandlingarna i Geneve framstå som den som tog stora steg mot försoning genom att deklarera att han accepterade valen som Kievregimen har utlyst den 25 maj och utlova sin medverkan till milisernas avväpning. Frågan är nu om han verkligen fortfarande har kontroll? Drivs krisen framåt av sin egen dynamik mot en destination där han riskerar ställas i en situation med bara dåliga alternativ för Ryssland?

Min slutsats då, var att Putin var nöjd för stunden med att ha tagit Krim och att han gjorde analysen att vidare bruk av den ryska armén skulle kosta Ryssland för mycket i form av riktigt hårda sanktioner, isolering från väst och att Ukraina förvandlades till en skådeplats för ett proxykrig mellan väst och Ryssland. Från den punkt han befann sig då, vid mitten av april, begränsade han sig till att stödja rebellerna med kosackiska legoknektar och andra subversiva medel som är svårare att bevisa ursprunget till. Målsättningen var att destabilisera Ukraina, för att på så sätt kunna upprätta sitt inflytande igen och genomdriva ett utökat självstyre för de östra regionerna. Om vindarna skulle blåsa åt hans håll till den grad att provinserna Donetsk och Luhansk faktiskt bröt sig ur Ukraina utan att väst kunde använda detta till att motivera ett fullskaligt handelskrig, så mycket bättre. Han ville helt enkelt försöka uppnå mycket med en liten insats.

Att han inte ämnade gå in i Ukraina med de trupper som fanns stationerade längs gränsen kändes tämligen uppenbart. Utgångsläget för en sådan manöver blev ju mindre och mindre förmånligt för varje vecka som gick. Om han skulle ha tagit det steget så skulle det ha skett direkt efter Krim, medan världen fortfarande velade.

Efter Geneve-förhandlingarna såg Putin som sagt ut som en vinnare, men när rebellerna inte löd uppmaningen att lägga ner vapnen så finns det skäl att fundera om huruvida han fortfarande har kontroll? Alternativt så kan man se det hela som ett spel för gallerierna, där Putins avsikt hela tiden har varit att driva situationen i östra Ukraina till sin spets. Jag tror dock inte det, då min bedömning är att han är smartare än så. Han nådde den mest gynnsamma punkten i mitten av april, när det gäller relationen mellan vad han kan få och vad det kostar. Därför tror jag att hans uppmaning till rebellerna om att skjuta upp folkomröstningen om självständighet var ärligt menad. Nu genomfördes den i alla fall och Putin dröjer med att svara på rebellernas rop på hjälp med nästa steg.

Putin sitter nu i en sax. Om han inte hjälper rebellerna med att frigöra sig från Ukraina med bruk av sin armé eller ett stöd med andra medel som är så tydliga att det får konsekvenser och sedan ”låter” regionerna gå upp i Ryssland, så framstår han som en svikare av ”sina ryska landsmän” inför det folk som nu har fullständigt slutit upp bakom honom på just de premisserna. Men om han gör vad som förväntas av honom, av opinionen, så blir, som sagt, konsekvensen troligen ett fullskaligt handelskrig, om inte ett riktigt krig med väst.

Det är nu det blir riktigt farligt! Nu, när konflikten börjar anta ett eget liv, när de ursprungliga planerna blir mindre och mindre relevanta och Putin får improvisera i ”krigets dimma”, eller kanske bättre parafraserat; ”krisens dimma”. Nu har inte Putin den fullständiga kontroll längre som han hade i krisens tidiga stadium. Nu har han att välja mellan två vägar. Den ena kommer leda till att han tappar prestige inrikespolitiskt och till att rollen som beskyddaren av ryssarna i ”det nära utlandet” undermineras och den andra leder till dramatiska konsekvenser för Europas stabilitet. Putin står således inför ett vägval av största betydelse för Europa.

 

 

3 kommentarer

 1. Jo, ”Ryssarnas Parti” är nog lika besvärligt som ”Svenskarnas Parti”. Men har man redan gett dem mer än lillfingret, så …

  Hur ser du på den svenska upprustningen? 28 miljarder på tio år är väl en ökning från 1,15 till 1,23 % av BNP. Tror man verkligen på ett hot? Tror man att det är rätt lösning? Då borde väl siffrorna vara större!

  Gilla

  • Jag tror att det handlar lika mycket om tryck från de Natoländer som deklarerar att de inte är villiga att hjälpa Sverige om vi inte kan ens börja försvara oss själva och än mindre hjälpa någon annan i vårt närområde. Regeringen måste ta sig i kragen således och visa lite vilja till att upprätthålla en rimlig standard. Men som du antyder så räcker det inte. Det handlar här alltså om att visa vilja till bättring i större utsträckning än det handlar om att verkligen vilja lösa problemet. Även om risken för att vårt land ska angripas är låg så måste vi ha en förmåga att stödja våra grannländer vid behov efter FN:s princip om ”kollektivt försvar”. Oavsett medlemskap i Nato eller inte så har vi en moralisk skyldighet gentemot andra (fria!) FN-länder enligt denna princip. Det är väl en basal förmåga till att leva upp till detta som regeringen nu vill återupprätta det internationella förtroendet för. Skulle det bli oro i Baltikum till ex och vi hjälper balterna så kan även Gotland och andra områden hamna i stridszonen. Detta är inte helt orimligt att tänka sig. En situation som den i Ukraina kan urarta snabbt!

   Gilla

 2. Vi måste se bortom den synliga horisonten och djupare in i vad som ligger bakom trycket från Obama och EU. Den nya världsordning som främjar förstörelsen av familjen, inrättandet av den perversa doktrin HBTQ och drog legalisering, är en del av Obamas dolda agendan, en av de mest olycksbådande tecknen i detta århundrade.

  President Vladimir Putins är måltavla för mycket förtal, på grund av hans motstånd mot föruttnelse som händer i västvärlden …

  pic.twitter.com/SaM7P4ZGie … pic.twitter.com/eHHbiuB7Hy

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s