Godhetssignalering knutet till Narcissism!

KOMMENTAR

Det finns en sjuka i vårt samhälle. Ett beteende som går att koppla till beteendestörningar håller på att normaliseras på ett sätt att även personer som är vid sunda vätskor, känner sig tvingade att härma efter, för att inte hamna utanför, eller halka efter. Det jag talar om här är värderingssignalering, eller godhetssignalering som det oftare kallas.


Vi har ett samhälle där allt fler känner ett behov av att signalera sina goda och rena tankar, för att känna att de ska bli accepterade av den större gemenskapen. Att definitionen av vad som utgör goda tankar, styrs av någon annan än dem själva, tycks inte störa avsevärt. Det viktigaste är att passa in. Människan är en så i grunden otrygg och mentalt fragil varelse. Väldigt få av oss har modet att gå sin egen väg och att stå för sina åsikter och värderingar, kosta vad det vill, om dessa inte stämmer överens med vad som säljs in på bred front i samhället. Värderingssignalering är rop på acceptans i denna miljö!


Men, detta fenomen kan som jag nämnde inledningsvis, kopplas till psykiska personlighetsstörningar. Forskning har påvisat ett tydligt samband mellan värderingssignalering och den s.k. ”Mörka triaden” av sådana störningar, vari inkluderas; psykopati, narcissism och machiavellism (cynisk och manipulativ attityd). Det vore inte för långt gångna spekulationer om man framförde tanken att de som inpräntat detta beteende i samhället, de s.k. trendsättarna, den mediala kändiseliten, är nedsållad av personer som bär på dessa personlighetsdrag.


En annan undersökningar, från USA, har påvisat, att de som inte värderingssignalerar om ”klimatundergången” är mer benägna att leva ”hållbart”, genom att åka kollektivt och återvinna, än de som istället godhetssignalerar för fullt på nätet!


En tredje påvisar att folk som är fattiga och med konservativa värderingar, ger mer till välgörenhet, än de som är rika och med liberala dito, som stoltserar med sina goda värderingar. Återigen en indikation på att det som sägs sällan sedan efterlevs!


Detta är bara ett axplock av sådana impulser som jag har fått den senaste tiden, på detta område. En annan av med anekdotisk natur är observationen att många uttalade manliga feminister och förkämpar för kvinnors rättigheter, har ertappats med att bete sig svinaktigt mot kvinnor och rent av har våldtagit. Min reflektion är att sådana personer har velat dölja sina mörka hemligheter. Inte ett ovanligt fenomen i denna godhetssignaleringskult.


Detta beteende kan stå som en symbol för hela fenomenet med värderingssignalering. Hela detta beteende, som sällan kan kopplas till faktiskt handlande, och ibland rent av till rent narcissistiskt självförhärligande och manipulativ vilseledning om ens sanna natur, ska nog generellt bäst beskrivas som försök att döva ner ens eget samvete över ens livsstil och att tvätta rent bilden av en själv inför en dömande värld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s