IS slår till i Sverige?

KOMMENTAR

Har nu IS blivit aktiva i Sverige? Dådet där en man brände ned en föreningslokal i Malmö genom att kasta in molotovcocktails i byggnaden, beskrivs av åklagaren som ett terrordåd. IS har tagit på sig ansvaret för dådet och i 30-åringens hem fanns material som hyllade IS på hans dator liksom beskrivningar av hur man tillverkar bomber.

Lokalen som var målet för dådet inhyste en shiamuslimsk föreningslokal, eller som åklagaren beskriver den, en bönelokal. Möjligen fanns det ett dubbelt nyttjande av lokalen, vilket inte är ovanligt. 30-åringen hade, enligt åklagaren, som syfte att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter”. Om detta stämmer, så har vi således det första fallet av IS-terrorism i Sverige.

I så fall hade Trump rätt om detta dåd som han beskrev som ett terrordåd, vilket resulterade i att han möttes av först oförstånd och sedan stora protester från svenskt håll! Vi är, som land, inte direkt benägna att se faran som ligger i den jihadism som plågar västvärlden just nu och vi vill inte se att den befinner sig rätt under näsan på oss.

Magnus Ranstorp avfärdar kopplingen till IS, men jag skulle vilja påstå att den annars utmärkta terrorforskaren har fel på en viktig punkt. IS fungerar inte på så sätt att en grupp nere i Raqqa sitter och planerar alla terrordåd och att de dåd som inte är planerade på det viset, eller av andra ”formella” medlemmar, inte kan tillskrivas dem. IS fungerar lika mycket som en inspirationskälla och ett moraliskt ledarskap för jihadisterna, som en formell struktur. Dom hetsar muslimer i Europa att slå till mot oss. Förövaren var i detta fall bevisligen inspirerad av IS och det är så organisationen till stor del jobbar. Alla dåd som är inspirerade av IS, alla dåd av ensamvargar som kan sägas ha inspirerats av dem, ska betecknas som IS-dåd! Den fiende som vi står inför idag är inte så mycket en organisation som ett löst nätverk av jihadister.

3 kommentarer

 1. Vem blir förvånad?

  Sunniter ser shiiter som kättare.

  Bara islamkramare kan väl vara blinda för att det sedan länge pågår ett lågintensivt krig mellan sunni- och shiaislamföreträdare.

  Själv får jag associationer till religionskrigen i Europa mellan katoliker och protestanter (bra exempel Trettioåriga kriget 1618-1648)..

  Svensk migrationspolitik har genom att blunda för detta (i mina ögon) så självklara sett till att kriget mellan sunni- och shiamuslimer kan utkämpas även på svensk mark.

  Svenska politiker och myndigheter är till och med så naiva och korkade, att islamister kan söka, och som regel också erhålla, ekonomiskt bidrag för att i föreningsform eller dylikt bedriva sin krigföring i vårt land. Det räcker, har jag förstått, med att dessa muslimska föreningar i sin ansökan skriver, att de vill motverka islamofobi. Det kodordet verkar kunna öppna de flesta dörrar och bidragskranar.

  Fast i ärlighetens namn måste jag medge, att en viss tillnyktring från politiker- och myndighetshåll har ägt rum på senare tid. Men mer behöver göras. Mycket mer.

  Varför görs då inte mer? Kanske politiker vet, av erfarenhet, att ju mer man rör i skit, desto värre brukar det lukta. Jag misstänker att politiker är drillade och ”programmerade” att bedriva strutspolitik. Det verkar vara lite ”Vad jag inte ser, det finns inte”-stuk över de flesta av dagens politiker.

  De borde läsa Mons Krabbes blogg. Den är en ögonöppnare på mer än ett vis.

  Gilla

 2. @Mons Krabbe:

  Du inleder detta blogginlägg med att fråga dig: Har nu IS blivit aktiva i Sverige?

  Knappt två veckor senare fick du ett svar på din fråga.

  Frågan bör ändras till ett påstående: Nu har IS blivit aktiva i Sverige.

  Jag anar att detta var vad du fruktade, Mons Krabbe. Har man dina gedigna kunskaper, blir det genast lättare att sia om framtiden. Det går lättare att räkna ut vad som sannolikt väntar oss i Sverige. Vad som sannolikt står på tur att hända i vårt (av naiva och okunniga politiker styrda) land.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s