Hur går Putins krig?

KOMMENTAR

Några reflektioner efter de första tre dagarnas strider:

Påfallande många uttalar sig i enlighet med att Ryssland har kört fast, men jag vet inte vad de jämför med, militärhistoriskt sett, eller vad de hade förväntat sig? Att Ukraina inte skulle göra motstånd alls? Det är möjligt att Putin haft detta scenario innerst inne i sina drömmar, men ingen rysk general kan realistiskt sett ha planerat för det. Inte heller i Väst kan man ha utgått ifrån detta. Istället har man lyft fram hur stark motståndsviljan är i Ukraina! Nej, det som händer nu är, som jag ser det, helt enligt förväntan. Det går inte på en förmiddag att bryta ner starka truppformationer.1

Jag har sagt2 att jag tror att det kommer ta ryssarna en vecka att nå floden Dnepr och Kievs utkanter och en vecka till för att stabilisera fronten längs floden. Tycker att de håller den tidtabellen, efter de första tre dagarna.

Man kan konstatera att de ryska truppernas spjutspetsar har nått som mest 10 mil på tre dagar. Lite mer än 30 km/dag alltså. Närmare 23 km/dag uppe vid, vad som ser ut som tyngdpunkten, i nordöst. Är detta lite? Det beror som sagt på vad man har förväntat sig och vad man jämför med. Det tyska blixtkriget under kampanjen mot Frankrike 1940 snittade 5-6 km/dag. Pattons blixtsnabba utbrytning från Normandie 1944 avancerade 18 km/dag. För gamla exempel? Nåväl, låt oss då se på ett modernt blixtkrig: Den amerikanska invasionen av Irak 2003. Här tog det 22 dagar att avancera de ca 40 milen från gränsen till Bagdad. Alltså 18 km/dag. Samma som den gode Patton! Den ryska armén i Ukraina håller alltså, med sina 23-30 km/dag i spjutspetsarna, en god takt.

Läget runt lunchtid idag!


Sen har vi frågan om förluster! Under pågående krig så är det alltid mycket svårt att få ett grepp om förlusterna, eftersom båda sidor alltid tonar ned sina egna och blåser upp motståndarnas. En uppgift om de ryska förlusterna, som verkar vara den mest trovärdiga för stunden, eftersom den ”av misstag” (?)3 lades upp på informationsbyrån TASS för en kort stund, berättar att ryssarna under de första tre dagarna har förlorat 3 500 soldater, ca 100 stridsvagnar och ca 500 pansarbandvagnar, 8 helikoptrar och 14 flygplan. Om striderna förs på ett konventionellt sätt, så skulle jag tro att detta ändå är i underkant. Vad vet vi då om Ukrainas förluster? Tyvärr väldigt lite, men en uppgift som kommer från ryskt håll talar om 70 förstörda stridsvagnar. Dessa förluster kan tyckas höga, men acceptabla för den ryska militären. Hur hemmaopinionen hanterar dem, är dock en annan fråga.


Man har kunnat se videosnuttar av förstörda ryska enheter, upplagda av den ukrainska sidan. En del stridsvagnar, men det ser mest ut att handla om underhållskonvojer med lastbilar och lätta bandvagnar av typen MT-LB, som har fallit offer för bakhåll, eller inkallat artilleri. I sig inget konstigt, om man angriper djupt in bakom fiendens linjer, även om det innebär propagandatriumfer för motståndaren på nätet. Amerikanerna fick uppleva liknande under sin snabba framryckning mot Bagdad 2003. När man avancerar snabbt så lämnar man kvar fiender till både höger och vänster och det straffar sig till slut.

En förstörd rysk T-72:a


Sammantaget, så kan man konstatera att propagandamässigt, är detta inte lätt att hantera för Putin. Det påverkar så klart hemmaopinionen att se tillfångatagna ryska soldater tvingas förklara sig på videofilmer och att se ryska soldater liggandes söndertrasade bland brinnande fordonsvrak. Varje sådan framgång och varje nedskjuten helikopter eller kraschat flygplan, ger så klart också motsvarande upplyftande effekt för den ukrainska moralen. Vi kommer alla ihåg effekten som bilderna av nedskjutna sovjetiska helikoptrar över Afghanistan hade!


Så vad händer nu? Jag uppfattar det som att Ryssland ännu inte har satt in alla resurser man har i närområdet. Långt ifrån. Det verkar också som att man har sparat en del av den mer kvalificerade materielen, såsom T-90 stridsvagnarna. Kanske väntar man på ett genombrott? Kanske sparar men dem i fall att konflikten skulle expanderas till att dra in Nato? Kanske sparar man dem helt enkelt för att de är dyrare i drift? Oavsett så finns det mycket resurser att dra fram, om den politiska viljan finns att acceptera förlusterna i ett högintensivt konventionellt krig. Jag tror att Putin tänker såsom att om han har gått så här långt, så finns det bara seger eller undergång, för sig själv personligen såväl som för Rysslands maktställning. Således kan vi förvänta oss förnyade ansträngningar och anfall med mer kraft bakom, i syfte att nå fram till de första målsättningarna; linjen Odessa, längs floden Dnepr och upp till, till och med, Kiev, i det närmaste.


Tiden talar nämligen emot honom! Den närmaste tiden kommer Ukraina få ta emot stora leveranser av förnödenheter ifrån nästan hela Västvärlden. Framför allt av det som är svårt och dyrt att lagerhålla och således också det som snabbast tar slut i krigstider, pansarvärnsmissiler och luftvärnsmissiler. Den X-faktor som har kapaciteten att sätta stopp för Putins pansardivisioner!

Noter:

1) Man kan med fördel studera konventionella krig som utspelat sig under efterkrigstiden, där motståndarna inte har varit fullständigt obalanserade, såsom Yom Kippur-kriget m.fl. för insikter i vad man kan förvänta sig i modern krigsföring. Studiet av militärhistoria och militära frågor i allmänhet, är starkt nedprioriterat i samhället. Det syns vid sådana här tillfällen.

2) Så här skrev jag på FB på krigets första dag:

”Blixtkriget rullar på snabbt! Huvudriktningarna indikerar att de första målsättningarna är att;

1. Kapa huvudet, genom att snabbt ringa in Kiev och på så sätt kanske framtvinga en gynnsam fredsuppgörelse (eftersom man så klart fruktar en utdragen konflikt).

2. Skapa en landbrygga till Krim via Donetsk-Luhansk och samtidigt framrycka mot Odessa.

Området mellan floden Dnepr och Donetsk-Luhansk, där mycket av Ukrainas trupp finns, verkar få bli fokus för en andra fas. Ukrainas luftvärn verkar vara rejält nedtryckt, eftersom man redan gör landsättningar med helikopterburen trupp på en flygplats nära Kiev.

Jag bedömer att man kommer att vara framme vid målen för denna första fas inom en vecka. Sedan kanske ytterligare en vecka för att ringa in de förband som är dumdristiga nog att stanna kvar i området mellan utbrytarrepublikerna och floden Dnepr.

Sedan väntar troligen ett halt, där Putin hoppas ha uppnått sina mål, följt av antingen en ukrainsk kollaps….eller ett utdraget krig som kan ta åratal. Mycket svårt att veta hur det kommer bli, men jag har sagt tidigare att jag inte tror att Putin kommer gå bortom Dnepr, Kievområdet och Odessa. Han vill troligen inte riskera den motståndskamp som man kan förvänta sig i de västra delarna av landet.”

3) Kanske upplagt av någon oppositionell?

4 kommentarer

 1. Borde inte ukrainarna haft mer trupp vid övergången från Krim till fastlandet? Större delen av de ukrainska styrkorna lär finnas i öst samt Kiev. Nu riskerar man att förlora kusten och hamnstäderna, samt att ryssarna binder ihop Krim via Kherson, Zaporizhia med utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Samt fortsatt tryck på Kiev. Inte det bästa läget för Ukraina?

  Gilla

  • Det är just det som är problemet med den geografiska situationen och den svagare numerären. De kan helt enkelt inte vara starka över allt. Man har satsat på att försvara Kiev, möta huvudanfallet från nordöst och att försöka hålla Kharkiv! I söder är man helt enkelt svagare och det är inte mycket att göra åt det i nuläget. Kanske senare, om man lyckas mobilisera mer trupp, men då har man troligen redan hunnit förlora södern.

   Mycket av narrativet i västmedier handlar om den det envisa motståndet runt de två metropolerna och bakhåll mot isolerade truppenheter, men samtidigt, lite grand i skymundan, så rusar ryssarna fram i söder, där det är terräng som dessutom lämpar sig synnerligen bra för mekaniserad krigsföring. Det är anledningen till att jag tror att Putin inte har panik riktigt, än. Snart kanske, men inte ännu!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s