Ukraina är militärt chanslöst mot Ryssland

Man kan snabbt konstatera att utsikterna för Ukrainas väpnade styrkor vore dåliga om de ställdes mot de ryska i ett öppet krig. Landets styrkor har minskats avsevärt sedan 90-talet och materielen har sämre kvalitet. Flyvapnet är utrustat med det bästa Sovjetunionen hade att tillfoga över 1991, men det handlar ändå bara om ett hundratal jaktplan plus ett begränsat antal attackplan. Ryssland förfogar idag över nästan 700 jaktplan, varav ett antal av bättre och nyare modeller än de Ukraina förfogar över. Ett krig i luften hade troligen avgjorts relativt snabbt. Sedan hade de ukrainska markstyrkorna varit sårbara för angrepp från luften, vilket hade beskurit deras förmåga att manövrera på slagfältet.

När det gäller markstyrkor, så har Ukraina generellt sett materiel av lägre kvalitet (Ryssland har bland annat bättre stridsvagnar) och är ordentligt i underläge när det gäller antal (mer än 8 mot 1 utan att Ryssland mobiliserar mer styrkor), men kanske viktigare är att de är sämre tränade, framförallt när det gäller samarbete mellan större styrkor. Ryssland övar nu med hela armékårer och självförtroendet stiger hela tiden!

Men kanske viktigast av allt är att  det finns goda skäl att ifrågasätta de ukrainska styrkornas stridsmoral. Stora delar av försvarets manskap är etniska ryssar, vilket är naturligt med tanke på att de är en avsevärd minoritetsgrupp. Detta får mig att ifrågasätta hur pass helhjärtad de ukrainska styrkornas insatts kan komma att bli? En annan faktor är sammanhållningen i blandade enheter. Hur djupt löper klyftan inom förbanden? Det är svårt att tänka sig att ryssar i den ukrainska armén i dagens läge skulle skjuta på ryska soldater. Således finns det goda skäl för Ukraina att inte vilja trappa upp konfliken mer. Det finns för många frågetecken!

2 kommentarer

 1. Att försvara sig kräver mindre resurser.Att försvara sig på eget känd terräng kräver ännu mindre styrkor.
  Att lyckas binda stora ryska styrkor under tid skulle sätta enorm press på Potin och Obama och det har nig Ukraina kapacitet till. Finnarna gjorde det och Afganistan gjorde det.

  Gilla

  • För det första så är det inte säkert att Ukraina blir den defensiva parten. Ett troligt scenario kan bli att de försöker driva ut ryssarna ur Krim. Ett annat att ryssarna tar gränstrakter runt Donetsk och att Ukraina även där måste gå till motoffensiv. Vad gäller dina historiska exempel: Finlands skogar och Afghanistans berg är en helt annan historia. Där finns det goda möjligheter att utnyttja terrängen för att göra livet surt för en angripare. Terrängen i sydöstra Ukraina präglas av dess öppna slätter vilket lämpar sig för rörlig pansarstrid. Klassiskt ”tank country”. Jämför med striderna under VKII!

   I en sådan miljö får högre kvalitet på stridsvagnar, bättre träning och samordning och ett övertag i luften ett mycket stort utslag på resultatet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s