KOMMENTAR
Här har vi en lite godbit till nyhet som jag lyckades missa i somras. Frankrikes president, Emmanuel Macron, fick uppleva lite av vänstern raseri mot fakta när han på en presskonferens konstaterade att den höga nativiteten i Afrika hade en negativ inverkan på kontinentens utveckling. Jag kan knappast sägas ha mycket till övers för Macron och det finns lite humor i att en politiker som har ridit fram med hjälp av det politiskt korrekta etablissemangets stöd, nu själv finner att han inte kan tala sakligt om saker och ting.
Men detta är i högsta grad en signal om hur allvarligt ställt det är med västerlandets intellektuella hälsa och hur snabbt det har gått utför med denna. Macron deklarerar alltså något som det finns en bred konsensus runt inom den ekonomiska vetenskapen, nämligen att underutvecklade länder får sin utveckling hindrad av hög nativitet, när han sade att det faktum att kvinnor i Afrika söder om Sahara får 7-8 barn per kvinna är ett utvecklingsproblem. Istället för att får erkännande för att ta upp riktiga problem, blir han alltså kallad för rasist! Det är i dagens politiska klimat alltid rasism att tala om obekväma sanningar när det gäller alla grupper utom vita.
Macrons uttalande kom som en del av svaret på frågan om varför det inte fanns en Marshall plan för Afrika. Saken är ju den att det finns en informell och löpande sådan s.k. ”plan”. Den har pågått i decennier nu i form av alla möjliga typer av bidrag. Tanzania ensamt kan ha slukat motsvarande nio Marshallplaner sedan 1970-talet och till lite synbar nytta kan tilläggas.
Afrikas problem går djupt. Som Macron sade, problemen ”är på civilisationsnivå”. The Economist hade en rak och ärlig artikel år 2000 på temat att Afrika var ”den hopplösa kontinenten”. Det är värt att lyfta ut detta citat:
”No one can blame Africans for the weather, but most of the continent’s shortcomings owe less to acts of God than to acts of man. These acts are not exclusively African—brutality, despotism and corruption exist everywhere—but African societies, for reasons buried in their cultures, seem especially susceptible to them.”
Men för all del. Vi kan göra som vänsterns bandhundar vill. Prata inte om problem. Lös för allt i världen inga problem! Använde dem istället till att kasta skuld på väst. Sorgligt är det att vänstern inte längre har tid att hjälpa världen fattiga. Man är för upptagna med att använda dem som politiska slagträn.
Enligt Gapminder så är Afrika under Sahara på väg att få ordning på natividiteten och kunskaper. Sakta men säkert lyfter dom sig ur fattigdom.
GillaGilla
Säkert, men mycket sakta. Det hade kanske kunnat gå snabbare om statschefer och andra hade kunnat prata öppet om de problem som finns. Vem vet, vi hade kanske till och med kunnat jobba fram en lösning?
GillaGilla
Fast jag tycker inte att ”vi” ska arbeta fram en lösning. Med global spridning av kunskap kan dom nog lösa det själv.
GillaGilla
Fast vi måste förstå att om vi utgår från fel premisser så stjälper vi mer än vi hjälper, med till exempel vårt bistånd!
GillaGilla
Föråldrad monetär ekonomiskt tänk med kopplingar till kolinialt tänk och västvärldens illusion om överhet. En global värld där kunskap delas och ekonomin görs cirkulär kan vi ta ett första steg mot något som liknar ”The Venus Projekt”.
GillaGilla
En annan och därtill kompletterande förklaring till dagens ekonomiska underutveckling i delar av världen är religionens grepp över befolkningen därstädes.
Sambandet mellan religiositet och ekonomisk underutveckling är påtagligt inte bara i de afrikanska länderna.
Jag gillar som regel dina analyser, Mons Krabbe, men jag tycker samtidigt, att du alltför ofta väljer att lyfta fram förklaringar till iakttagna problem utan att rikta uppmärksamheten mot religionernas roll i sammanhanget. Ibland känns det som om du är smygreligiös och avsiktligt väljer att inte skuldbelägga religionerna för deras destruktiva roll i dagens samhällsbyggen.
Nog skulle du väl kunna skriva här på din fina blogg ÄVEN om hur fördärvliga religionerna är för ekonomiskt välstånd, frihet, demokrati osv?
Enligt mig har religionernas bäst före-datum löpt ut för flera århundraden sedan. Vad som en gång – i det religiösa budskapet – kunde vara bra för statsbyggandet har i dag snarare motsatt effekt för fortsatt enhetliggörande statsbyggande. Enligt mig är det ett feltänk att tro, att ökad satsning på religion, typ att återinföra en statsreligion, skulle främja en nationalstats utveckling utanför den religiösa (makt)sfären. Och inom den religiösa maktsfären kommer splitet och kivet förmodligen att växa TROTS de ekumeniska strävanden som görs för att lappa ihop det numera ganska så trasiga religiösa lapptäcket.
Jag tycker att denna Wikipediaattikel om konvetikelplakatet illustrerar väl hur jag tänker härvidlag: https://sv.wikipedia.org/wiki/Konventikelplakatet Konventikelplakatets avskaffande innebar att religion miste en stor del av sin kraft som sammanhållande faktor i Sverige. De styrande sågade så att säga av den gren de själva satt på genom beslutet år 1858.
Religionens tankevärld och roll borde dessutom lyftas fram i debatten om varför många män beter sig så svinaktigt mot kvinnor. Ett stort antal möjliga förklaringar har jag sett lanseras – UTOM att det är religionerna som ytterst ligger bakom den unkna kvinnosyn som dröjer sig kvar även i ett halvsekulärt land som Sverige. Inte lär det bli bättre här i landet i detta avseende med tanke på den ökade migrationen hit från framför allt MENA-länderna under senare år.
Det är sålunda ingen slump att den här sortens statistik inte lyfts fram i MSM: http://www.friatider.se/ny-unders-kning-om-sexbrott-956-procent-av-verfallsv-ldt-kter-beg-s-av-invandrare . Det är som att det svenska PK-idealet fortfarande kräver, att man inte får prata illa om religion och folk religiositet.
GillaGilla
Jag tackar för det generella omdömet! Vad gäller religion, så får jag svara dig att, nej, jag är inte religiös, men jag anser att religionen har haft både positiv och negativ påverkan på samhället. Dessa två i olika grader beroende på vilken religion vi pratar om. Generellt sett så finns det få religioner som har haft en så negativ påverkan på allt vad förnuft och anständighet heter som islam, och fortsätter att utöva den påverkan (och just nu på vårt eget samhälle) ännu idag och just därför har jag lagt mer fokus på islam än på till exempel kristendomen. Jag kommer dock skriva mer om dessa positiva resp negativa även vad gäller kristendomen och judendomen framöver. Dock inte färdig med mina studier av dessa riktigt än.
GillaGilla