Förtryckarnas villiga medhjälpare

Vilken agenda initiativtagarna än må ha så står det klart att det är de vita svenska kvinnorna Gudrun Schyman, Veronika Palm och Åsa Romson snabbt tog över föreställningen. Förstår dessa kvinnor själva vad de gör och vilka konsekvenser deras handlingar får?

Mycket få av världens slöjbärande kvinnor döljer sig bakom denna avskärmning av helt fri vilja. De få som säger sig göra det försöker få oss andra att blunda för det faktum som alla känner, rimligtvis främst av alla feminister som Schyman, att denna klädnad är ett uttryck för ett patriarkaliskt förtryck. I stora delar av den muslimska världen lider kvinnor under den skarpaste beskärning av sina friheter, med slöjan som toppen på isberget, den del som man utifrån med lätthet kan beskåda. Men under ytan lurar så mycket mer. När Schyman legitimerar denna isbergets topp i form av slöjan så legitimerar hon inte bara denna inskränkning i en individs rätt till att uttrycka sig själv utan även allt det andra som lurar under vattenytan.

Naivt och okunnigt? Jag tror knappast någon kan vara oinsatt i detta förtryckskomplex idag, allra minst en feminist. Således en agenda? Visst är det så! Schyman och Palm värderar de förtryckta kvinnornas rätt avsevärt mindre än de värderar religionen vars strukturer är att skylla för förtryckets existens. Kritik av strukturer inom islam vore ett stort hot mot den normativa mångkulturen (1), vilket inte är ett pris man är beredda att betala. Detta avhållande av kritik är dock ett massivt svek mot kvinnorna som lever under förtryck i Mellanöstern.

Genom att sedan dra på sig denna slöja så strör Schyman och Co. ytterligare salt i såren. Undrar hur en kuvad burkaklädd kvinna i Afghanistan skulle reagera om hon fick se de fria feministiska kvinnorna i väst dra på sig, om än lättare former, av den beklädnad som förtrycker dem så. Allt med ett leende på läpparna!

Det är oerhört synd om den gravida kvinna som misshandlades nyligen, men detta är inte sättet att protestera mot den handlingen. Ingen kan veta vad som föranledde att denna kvinna bar hijab? Kanske var det tvång, vare sig öppet eller mer subtilt? Hur passande är det då att landets feminister protesterar mot en våldshandling genom att hylla en annan som varje dag utförs mot henne och hennes medsystrar?

Inte protesterar vi mot våldet mot judarna i vårt land genom att bära de ortodoxa judarna klädnader. Inte heller protesterar vi mot våldet mot de kristna i Egypten genom att bära nunnedok? Jag hör inga sådana röster höjas. Inga röster överhuvudtaget om det senare för den delen.

Protester mot våld mot människor som tillhör olika religiösa trosriktningar ska inte genomföras genom att iklä sig deras månghundraåriga, ofta förtryckande, klädnader. Det finns ingen poäng i denna handling. Denna protest är för individen istället kontraproduktiv och ofta, i min mening, direkt osmaklig!

Noter:

(1)    Se ”Till frihetens försvar – En kritik av den normativa mångkulturalismen” av per Bauhn och Dilsa Demirbag-Sten

8 kommentarer

 1. Det är verkligen tragiskt att andliga vägvisare, som Jesus, blir så gravt vantolkade och utnyttjade av människor som önskar ha makt över andra. Läser man evangelierna med fokus på vad Jesus sa och inget annat ser man direkt att han var en avgjord motståndare till alla ”makthavare” och önskade befria människorna från deras ok. Det sämsta som hänt kristendomen var kejsar Konstantins beslut på 300-talet att göra kristendom till statsreligion i Rom. Det banade väg för alla förvanskningar av Jesu lära som vi lider av än idag.
  Jesus sa ingenting över huvud taget om vad som passar sig eller inte till det yttre. Han talade bara om inre förhållningssätt, utom möjligen när han påpekade att det inte är vad som stoppas i munnen som gör människan oren, utan det som kommer ut ur den!

  Gilla

 2. Förtryckarnas villiga medhjälpare

  Alltid samma idiotiska inhopp, av samma kvinntimmer, för att anförskaffa sig billiga poäng på andra kvinnors lidande, utan att så mycket som bry sig om dom samma, annars.

  Gilla

 3. Norrmalmstorgssyndromet!

  En psykologisk mekanism, nödvändig för att vi psykiskt inte särskilt friska människor skall överleva bland varandra. Förklarar muslimska kvinnors försvar av kvinnofientlig kultur.

  Men hur förklarar vi våra svenska damers norrmalmstorgssyndrom? Och varför har de inte det syndromet i förhållande till monarkin? Den började väl med någon viking, duktig på att våldta och slåss: ”Du är vår älskade konung! Snälla! Adla mig! Ge mig ordnar och medaljer!” Då damerna bor här, hade det varit naturligare för dem än att dra på sig slöjor.

  Gilla

  • Ja, som du säger så är det ofta muslimska kvinnor som förtrycker varandra. Norrmalmstorgssyndromet, eller Stockholmssyndromet som det heter utanför Sverige, är ett mycket bra sätt att förklara detta.

   Fast kungen förtrycker väl ingen längre?? 😉

   Gilla

   • Nej, just det! Så det vore lika obegripligt om de tre drabbades av monarkism, som att de drabbades av slöjbegär. En vanlig mansgrisföreställning om kvinnor är att de är obegripliga. Vill de sprida den eller vara det, bör de väl vara konsekventa!

    PS. Ett tips om en arabisk sak här ute på vischan. Det nysvenskar säger om somalier, skulle passat i Alabamas småorter år 1913. Är det något för en konfliktforskare att skriva om? ”Rätt” tolkade står det väl både i Bibeln och Koranen, att kvinna skall ha slöja till de åsikterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s