En sista rysk storoffensiv?

KOMMENTAR

Ryssen tycks ladda för en storoffensiv mot Kiev! Underhållstransporterna norrifrån bildar en konvoj som ringlar kilometervis på en enda väg. Oj oj oj….vilka måltavlor de är. Om Ukraina bara får in några attackplan eller drönare där så får de jackpot och det är tydligen även vad som har skett här och var under natten!

Underhållskonvojen från Vitryssland ner mot västra anfallsriktningen mot Kiev

Jag står fast vid att jag tror att Ryssland har lite mer kvar att ge, innan deras offensiv har tappat ångan helt och hållet och de verkar ju ladda upp rejält nu för en sista stor stöt mot Kiev, men visst är det anmärkningsvärt hur många misstag de har gjort. Underhållet synes vara ordentligt misskött och moralen är ganska svajig. Frågan som reses är denna: Har man sparat sina bästa förband i fall att konflikten eskalerar, eller är detta nivån? Halva armén ska vara yrkessoldater, men flertalet av dem som är tillfångatagna synes vara reservister, som ofta inte vet varför de är där och/eller trodde att de skulle på en övning!

Historiskt sett, så har ryska/sovjetiska styrkor, nästan alltid inlett krigshandlingarna på ett katastrofalt dåligt sätt!1 Sedan har man anpassat sig och lärt sig och blivit något bättre efterhand. Vad detta beror på är en separat diskussion, men jag kan tänka mig att det beror på en utbredd låt-gå-attityd och korruption i fredstid, men kanske främst på fullständigt disparata målbilder för elit och folk2. Framför allt det senare är synligt just nu i Ukraina. Man får vibbar av hur ryska soldater uppträdde, och hur malplacerade de troligen kände sig, under Vinterkriget mot Finland 1939-40!

Saken är bara den att moderna krig generellt går så snabbt igenom de faser, som tidigare tog månader eller år, att man nu måste ta en riktigt brant inlärningskurva för att kunna komma in i matchen. Vad vi troligen kommer få se framöver, är något enklare taktiska grepp. Mindre risker och en mer malande krigsföring. Men man har inte all tid i världen, då förlusterna stiger och Ukraina tar emot allt mer hjälp utifrån. Man kan dock uppmuntras av att det går bättre i söder, där styrkor från Krim och utbrytarrepublikerna nu ser ut att ha länkat upp vid Mariupol, som är inringat och på väg att falla.

Den nämnda långa underhållskonvojen norrifrån Vitryssland och ner på den västra sidan av Kiev, kommer, som sagt, troligen bidraga till i ett större anfall syftandes till att ringa in huvudstaden under tisdagen eller senast under onsdagen. Efteråt får vi nog börja göra bokslut över det ryska angreppet mot Ukraina. I alla fall den mobila, offensiva, fasen. Sedan kommer det bara följa en enda lång och utdragen plåga för dem, tills att de i bästa fall kan få till en fredsuppgörelse! Och det är tveksamt om de kan få en fred som inte är fullständigt förödmjukande, då de idag är komplett isolerade. Till och med Kina står och tvekar inför hur de ska ställa sig. Deras ekonomi är på väg mot en krasch med anledningen av en inom kort briserande fastighetsbubbla, så de står på skakig mark och vet mycket väl om det!

Noter:

 1. Exempel på detta är: Första Världskriget, där man började uselt, för att sedan öka sin kapacitet, med en peak i samband med Brusilovoffensiven 1916, innan den sociala oron underminerade krigsinsatsen. Det Andra Världskriget, mot först Finland och sedan igen mot Tyskland, där man båda gångerna inledde med en taktik som man inte klarade av att utföra, för att sedan återgå till den klassiska ångvälten. Även kan nämnas Rysk-Japanska kriget 1904-05, där Ryssland började på ett katastrofalt och rent av nonchalant sätt, för att sedan prestera allt bättre, dock utan möjlighet att vända kriget. Inte minst pga social oro, även den gången. Detta är nog ett spöke som kommer tillbaka för att hemsöka Kreml även denna gång!
 2. I Rysslands samsas en elit, som oftast har tankarna på imperiet, global ställning och Rysslands särskilda roll och mission i världen (Tredje Rom-tanken, Bolsjevismen osv) och ett folk som är saktmodigt och bara vill sköta sitt och vara ifred från en för det mesta maktfullkomlig statsmakt. Vid försvar av fosterlandet uppvisar den ryska soldaten en offervilja och passion som sällan överträffas, men ute på eliternas utländska äventyr så blir prestationerna väldigt ojämna. Detta kan tyckas vara en generaliserbar självklarhet, men så är det faktiskt inte. Det finns många exempel på stormakter, där fotfolket har deltagit i imperiebyggandet med en med eliternas nästan likvärdig entusiasm. Eller åtminstone lojalitet mot sagda projekt, om inte entusiasm.

9 kommentarer

 1. Dina kommentarer om ”hur går Putins krig” är mycket mer läsvärda än all annan svensk medias. Fortsätt gärna och kommentera med dina tankar.

  Gillad av 1 person

 2. Hej Putin har rätt i sakfrågan. men fel metod de enda som tjänar på miijoner dårar
  är krigsindustrin. finns ingen bättre metod för att öka på försvarskostnaderna
  Det är smarta grabbar som drar i osynliga trådar korrupta politiker. stor grabbar är också osynliga
  de framträder endast då de talar om vilka framsteg de gör.

  Gilla

 3. En fråga man måste ställa sig är när Ryssland ser EU som en stridande motpart i konflikten. Enligt uppgifter skall EU länder nu ställa stridsflygplan tillgängliga för Ukrainska piloter att flyga. Start, landning, tankning, beväpning osv skall ske från angränsande EU länder. Detta då utöver alla vapen och material man redan sänder och skall sända! Denna material skall även transporters landvägen från angränsande länder. Hur kommer då Ryssland att se på dessa länders bidrag i konflikten?

  Gillad av 1 person

  • Det finns en risk att Ryssland attackerar dessa konvojer eftersom det ses som en krigsförklaring. Och då bryter helvetet verkligen lös.

   Gilla

  • Sven och Mattias, detta är den stora frågan just nu! Vart går gränsen för att bli en krigförande part? När man säljer vapen till endera parten i en konflikt så är man så klart inte krigförande, men när man ger bort desamma, vad är man då?

   Det finns en uppenbar risk att Putin ser på EU, NATO och USA som just krigförande, men det finns faktiskt många fall som man kan se som informellt prejudicerande i frågan. Ta till exempel USA:s stöd till Rysslands motståndare i Afghanistan. Det resulterade inte i att USA sågs som stridande part. Man kan gå ännu längre och beröra frågan om transporterna, genom att ta upp Vietnamkriget. Där stöttade Sovjetunionen Nordvietnam och gick så långt att man helt öppet lossade vapnen i hamnen Hai Phong, mitt under amerikanernas bombningar av landet. Givetvis ville inte amerikanerna orsaka en eskalering, så man undvek noggrant att bomba för nära de sovjetiska fraktfartygen i hamnen (även om vissa generaler faktiskt ville kärnvapenbomba både Hanoi och Hai Phong!). Detta är som sagt långtgående engagemang i ett krig, att faktiskt frakta vapnen hela vägen dit och får väl ses som något av ett prejudikat stormakterna emellan.

   Men samtidigt får vi beakta att Putin, just nu, troligen inte är helt i emotionell balans. Otroligt mycket står på spel och vem vet vad det kan leda till för beslut?

   Det som kan vara droppen som får bägaren att rinna över, är väl i så fall om man går så långt att man låter ukrainskt flyg baseras i till exempel Polen. Det gränsar mer till statusen som krigförande och kan mer jämföras med hur USA stöttade Storbritannien under andra världskriget, innan man själv drogs in och detta resulterade ju också i en krigsförklaring från Tyskland. Dock så tror jag inte att Putin är galen, även om han må vara ur balans, på så sätt att han tar ett sådant steg. Dock så finns det ju en uppenbar risk att till exempel ryskt flyg förföljer ukrainskt tillbaka till dessa baser, med allt vad det kan leda till. Jag är dock tveksam att EU/NATO tar ett sådant steg!

   Gilla

   • Nu ser det också ut som att Polen m.fl. drar tillbaka tanken att ge stridsplan till Ukraina och att dessa skulle kunna lyfta från baser i Polen!

    Gilla

     • Nej, det tror jag inte är det huvudsakliga skälet. Ingen tror nog att Putin skulle våga angripa NATO. Istället så handlar det om de risker för en oavsiktlig eskalering, som jag tog upp i kommentaren ovan!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s