Flugornas herre på Lundsberg

Ursprunget till de bisarra ritualerna på Lundsberg är inte svåra att förstå. Det handlar inte om initiering och lekar. Precis som i fallet med de engelska förebilderna, ligger grunden i den nu förlegade föreställningen att uppfostran bäst sker via goda portioner stryk. Så uppfostrades alla ungar förr, inte bara adelns och övre borgarklassens barn som hade den goda ”förmånen” att få skickas till internatskolor. I brist på förståelse och bättre ideér så var stryk det enda alternativet i såväl hemmet som på internatskolan.

Själva idén att man  inte själv vill ta hand om sina barn, uppfostra dem och forma dem till goda människor, utan istället överlåta detta till andra, är för mig en främmande tanke.  Kanske vill en del av Lundsbergsföräldrarna inte själva ta i den del av uppfostringen som sker med hårda nypor? Bättre att låta någon annan göra det då!

Förr var det vanligt att lärarna själva stod för en god portion av detta stryk. Men eftersom en internatskola har ansvar för barnen hela dygnet så måste ”uppfostran” delas ut under hela dygnet. Således lösningen med att de äldre barnen sköter dessa uppgifter när lektionstiden är slut. De som konstruerade detta system under andra halvan av 1800-talet hade naturligt nog väldigt lite insikt i psykologi och förståelse för hur råa barn, som inte har vägletts av vuxna och uppfostrats till moraliska och medkännande människor, kan vara. Situationen på Lundsberg verkar ha mer likheter med ”flugornas herre” än vad som är brukligt i ett civiliserat samhälle.

Det som förbluffar mig är att när resten av samhället har gått vidare till mer humana former av barnuppfostran så insisterar föräldrarna till barnen på Lundsberg med att stryk är en rimlig form av uppfostran. I samma andetag som vi kritiserar föräldrar som kränker sina barns rättigheter i religionens namn så ska vi fördöma föräldrar att skicka sina barn till misshandelsanstalten Lundsberg. Många av dessa föräldrar kan inte hävda okunskap, då de själva gick där i sin ungdom.

Man kan undra vilken typ av samhällsmedborgare och ledare en sådan unken institution skapar? Vilken moralkodex ska de leva efter i vuxenlivet? Senioritet ger rätten att förtrycka och plåga! Det finns ingen spärr för vad de med makt tillåter sig, vare sig deras egen moral eller omgivningen.

Någon som ser länken mellan ”Lundsbergsandan” och de Lundsbergsbratts som våldtar tjejer på Stureplans inneställen?

——– Uppdatering 23 maj 2012——-

Har precis sett ”Uppdrag granskning” och är förbluffad över hur långt förnedringslekarna ändå gick. Den koppling som jag gjorde mellan förnedringen på Lundsberg och de våldtäkter som bratts utför i nattlivet på Stureplan var tydligen mycket träffsäker. I programmet berättas om gruppvåldtäkter. Elever har tvingats att utföra sexuella handlingar på sina äldre ”kamrater” under de vanligt förekommande sessioner då gäng av äldre stormar in på de yngres rum mitt i natten. Vidrigt är detta! Dags att tvinga Lundsberg att stänga ner verksamheten!

2 kommentarer

  1. Det är inte utbildade lundsbergs kidz med en trygg uppväxt och över 100 syskon som våldtar utan sjuka osäkra barn med vuxna som inte finns där…

    Gilla

    • Jag vet inte hur du definierar att föräldrarna ”finns där”, men jag anser inte att de föräldrar som skickar iväg sina barn till internat kvalificerar sig till den kategorin! Utbildningen i sig har ingen bäring på huruvida dessa ungdomar väljer att ”tillämpa” sina färdigheter i penalism utanför skolan eller inte!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s