GOD Fornnordisk JUL!

God Jul, alla bloggläsare!

Julen är ju en högtid som det tampas om mer och mer. Modernt har blivit att peka på alla inslag i den som är importerade. Istället vill jag ta tillfället i akt att påpeka hur mycket som faktiskt har Nordiskt ursprung. Orsaken till firandet är, formellt sett, Jesu födelse, men som bekant så fastslogs datumet för hans födelse för att passa tidsmässigt med de olika förkristna firandena av midvintersolståndet i det Romerska riket. Här i Sverige hade vi som bekant Midvinterblot.

Tomtens föregångare är det grekiska helgonet St: Nicholas, men på goda grunder kan man hävda att dagens tomte är formad med guden Oden, Allfadern, som förebild, från när han i formen av en vandringsman besökte folk i hemmen, i sitt långa vita skägg och med hatt och käpp.

 

Oden som vandringsman, av George von Rosen, 1888.

 

Och tomtenissarna är som alla vet skapade utefter föreställningen om hustomten i nordisk folktro. Fram tills 1800-talet delades presenter ut av julbocken, som man tänkte var någondera av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir, som drog Tors vagn. Idag står bocken dock snällt under granen…..eller i flammor i en rondell i Gävle….

Julskinkan som har en central plats på vårt julbord, är Tors gris Särimner, som återskapades varje natt, så att han kunde äta den på nytt påföljande dag. Kanske därför den aldrig tycks ta slut…?

Julgranen, som vi är bekanta med idag, formades i norra Tyskland, men om inspirationen till dessa kom från de julstänger och julruskor vi sedan länge har haft här i norr vid Jul, låter jag vara osagt. Klart, vågar jag nog påstå, är dock att granen symboliserar blotträdet i Uppsala, runt vilket midvinterblotet kretsade. De röda kulorna i granen, ska efterlikna de röda äpplen som man initialt hade, som i sin tur symboliserade de blodiga offer som hängdes upp i blotträdet.

Roligt är det i alla fall att vår fornnordiska kultur har satt sådana spår det av anglosaxarna globalt spridda julfirandet. Allt svenskt kommer inte utifrån, som en del vill få oss att tro idag. Fira nu er Jul med stolta hjärtan. Sedan tar vi nya tag, mot ett sundare Sverige!

Med dessa ord, vill jag önska er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Om Mons Krabbe
Jag är en konservativ skribent och samhällsdebattör. På denna blogg skriver jag artiklar om säkerhetspolitik, historia, samhälle och religion. Om du uppskattar bloggen, sponsra gärna mig då, så att jag kan lägga mer tid på att skriva! Swish: 070 759 2872 Banköverföring: (Clear: 6761) - 991 843 118

2 Responses to GOD Fornnordisk JUL!

  1. Avancemang says:

    God jul och gott nytt år!

    Gilla

  2. Lokatt says:

    Intressant läsning! Jag vill inte ha någon blodig offerfest förstås, men åhh vad jag är trött på fåniga tomtar och i synnerhet Jesusbarn. Samt denna köphysteri, usch.Jag firar midvinternatten på annat sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: