KOMMENTAR
De tre valdebatterna mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton är nu genomförda och här kommer mina reflektioner. Jag gör helt enkelt en plus/minus lista för var och en av kandidaterna, följt av ett summerande resonemang:
Trump:
På minuskontot;
– Trump är som person inte en bra representant för ett land, och än mindre så för världens supermakt. Han är grov, plump och väldigt odiplomatisk. Man kan undra hur en sådan ”skitstövel”-stil kommer gå hem i resten av världen?
– Hans retorik speglar en orealistisk syn på Amerika (eller är den spelad?). Amerikaner har de bästa företagsledarna, de bästa soldater det bästa av ALLT! Denna utgångspunkt lär göra det svårare för honom att dra rätt slutsatser och komma fram till lösningar!
– Han är dålig populist (till skillnad från en god populist, som lyssnar på medborgarnas vilja) som försöker inbilla väljarna att han kan rätta till allt som är fel i USA. Han säger sig kunna, i ett svep, få USA att producera igen, väcka rostbältets industrier till liv, genom bättre handelsavtal rätta till den ofördelaktiga handelsbalansen och så vidare. Han lovar saker som han aldrig kommer kunna leverera! Detta är essensen i dålig populism.
– Hans många slarviga uttalanden om USA:s roll i världen kommer leda till en ökad oro för hur det vakuum som man fruktar att USA kommer lämna efter sig ska fyllas? Kommer icke-demokratiska makter flytta fram positionerna?
– Hans totala avsaknad av politisk erfarenhet!
På pluskontot;
+ Trump är inte på något allvarligt sätt knuten till någon sponsor som kommer kräva utdelning efter att han eventuellt har valts till president.
+ Han säger sig vilja rensa upp bland korruptionen i Washington (i sann populistisk anda), och det finns faktiskt skäl att tro att han är uppriktig. Han säger sig vilja genomföra ett förbud för politiker och statligt anställda att deltaga i lobbyverksamhet under 5 år efter avslutat uppdrag eller anställning. Detta gör honom verkligen hatad av båda sidor i Washington, men ger honom ett stort plus i min bok!
+ Han har insikten att NAFTA och relationen till Kina inte är ekonomiskt fördelaktig för USA som blöder arbetstillfällen.
+ Han förstår att om västs relation till Ryssland ska repareras, för repareras måste den (annars har vi att se fram emot ett nytt kallt krig), så måste man komma till Putin med mer än bara piskan. Moroten måste med och framför allt så kan inte USA:s president uttala sig så polariserat som Hillary konsekvent gör om Putin. Denna punkt kan ses som lite inkonsekvent, då jag satte odiplomatisk på minuskontot, men då tänkte jag mer ur ett personligt perspektiv. När det gäller en man som Putin, så tror jag istället att Trump lättare kommer kunna hålla ett sansat samtal, än Hillary, utan att för den sakens skull ge efter på viktiga frågor.
+ Han vill ta itu med den illegala migrationen och droghandeln över gränsen, även om hans position om inresetillstånd behöver nyanseras, vilket jag uppfattar det som att han har gjort på sistone.
Clinton:
På minuskontot;
– Ännu en politisk dynasti! I kampanjen är det nästan bara ”Hillary” och ”I´m with Her”, och mycket lite ”Clinton”, för att dra uppmärksamheten från det faktum att hon hade inte varit en kandidat till presidentposten, eller ens en senator, om det inte hade varit för att hon är gift med Bill Clinton. Detta är lika illa som de familjeband som förde Bush Jr till makten. Familjedynastier är ovärdigt en demokrati, men det är tyvärr den vägen USA nu går.
– Korruptionen sticker i ögonen! Det faktum att ”The Clinton Foundation” har tagit emot enorma summor från diktaturer i Mellanöstern för att bekämpa problem som de absolut inte är intresserade av, såsom diarré i tredje världen, under Hillarys tid som utrikesminister är synnerligen graverande. Det kan inte bevisas att dessa stater har betalat för uppmärksamhet och förmåner (pay-to-play), men att Hillary och Bill har satt sig i denna position där det går att ifrågasätta dem på det här viset, är illa nog. Det som stärker misstanken om ont uppsåt är det faktum att Hillary höll all sin officiella korrespondens på sin privata mail och efter uppmaningar från kongressen om att lämna ut dessa så raderade hon 30.000+ mail, hyrde in ett företag som gjorde dem omöjliga att återhämta och för att vara på säkra sidan krossade sin blackberry med en hammare! Detta leder in på nästa minuspunkt.
– Oärligheten! Det är väl förtjänat att en majoritet av amerikaner anser att Hillary inte är pålitlig. Hennes konstanta ljugande sticker i ögonen och får en ifrågasätta hennes lämplighet att leda. Hon har som sagt medvetet försökt dölja sina mail, hon ljög bevisligen om mycket som rörde Benghazi-affären (att hon kände till hotbilden, att hon nekade hjälp och att hon visste om vilka som angrep och varför de gjorde det) och som grädde på moset så försökte hon vid upprepade tillfällen ljuga om sin hälsa, trots att alla kunde se att det inte stod rätt till.
– Hennes policy i Mellanöstern har skapat stora problem. Libyen blev en katastrof och Syrien ännu mer så. Iran-dealen är inget annat än en kapitulation. I Syrien har hon och Obama följt en linje som går ut på regimskifte, trots att det inte går att lösa konflikten på det viset så länge Ryssland och Iran står bakom Assad, istället för ett söka en förhandlingslösning. I syftet att uppnå regimskifte har hon stöttat odefinierbara sunniextremister som har flutit ihop med al-Nusra och andra jihadister. Vapen som har skickats till s.k. ”moderata” har sålts vidare till IS!
– Hennes konfrontationslinje i Syrien, gentemot Ryssland, är direkt farlig och har fört världen allt närmare en konflikt mellan USA och Ryssland. Väldigt få förstår detta, men ett nytt storkrig än nu like nära som under kalla krigets varmaste kriser. (Mer om detta kommer i ett separat inlägg om Trumps och Hillarys utrikespolicys) Detta är inte ett försvar för Putins agerande i Europa, eller hans bombningar av civila, men USA äger en stor del av ansvaret för situationen i just Syrien och det är där risken för en konfrontation mellan stormaktern är som störst just nu.
– Hon är en uttalad globalist och har sagt (Källa: Wikileaks) att hon vill ha ”öppna gränser” och ”enkel immigration” och har mer än antytt att hon anser att hela världen har en ”rätt” att migrera till USA. Hon står med andra ord sida vid sida med Annie Lööf i hennes vision om att fri migration är en önskvärd målsättning.
– Hon kommer fortsätta den traditionella demokratpolitik som Obama har fört, som går ut på mer stat och mer identitetspolitik och särbehandling, där trots retoriken, resultatet blir ett mer splittrat samhälle.
– Hon har fört en oärlig politisk kampanj, köpt stöd på nätet med ett fejkat antal följare på twitter till exempel och organiserat och hetsat bråkstakar som har skickats till Trumps kampanjmöten i stil med den demokratiförstörande verksamhet som Sd har utsatts för här hemma.
På pluskontot;
+ Även om mycket av Hillarys tid som utrikesminister har fläckats av spektakulära misslyckanden, så har hon trots allt erfarenheter, som hon förhoppningsvis lär sig av och allt gick ändå inte illa för henne (även om jag blir hårt pressad om jag ska tvingas nämna några framgångar).
+ Hon ser mer statsmannamässig och samlad ut än Trump. Hit räknas inte att storma ut ur möten (med Lavrov), men jag räknar som sagt relativt.
+ Hon ser ut att vara mer påläst än Trump och i migrationsfrågan så behövs det mer nyanser, även om Trump pekar på ett stort problem med den illegala migrationen och droghandeln.
I summering:
Jag lägger av tradition min mentala röst på republikanerna. De är som en kombination av högerhalvorna av moderaterna och centern, kristdemokraterna, mitt eget Medborgerlig Samling + det lilla libertarianska Klassiskt liberala partiet. Demokraterna å andra sidan står för allt jag ogillar i svenska politik. Dom motsvarar neoliberalerna i samma M och C och socialliberalerna i Liberalerna, tillsammans med socialdemokraterna ända ut till dess yttersta vänsterflank! Det är med andra ord en kamp så som den borde se ut i svensk politik, istället för den uppdelning vi har mellan en tydlig vänster och en höger infiltrerad av vänstertänk, men å andra sidan är USA ett mycket mera konservativt land än Sverige.
För att jag ska lägga min mentala röst på Hillary Clinton, som för en klassik demokratisk socialliberal politik, så krävs det någonting speciellt. Utgör Trumps kandidatur detta speciella tillfälle?
Trump är en grov och osmidig populist, med en orealistisk syn på USA:s förmåga och en orealistisk syn på hur mycket han kan vända på den vilsna skutan…men…han har i alla fall ambitionen att göra detta. Han har ambitionen att rensa upp bland lobbykorruptionen i Washington och han är inte skyldig någon någonting. Jag tror nog att hans rådgivare kan slipa bort de utspel som kan skapa oro i världen och vill han nå fram till Putin och komma till någon form av rimlig överenskommelse så ser jag det som en bra sak, inte minst för Sverige som befinner sig mitt i skottlinjen i fall att en konflikt i Mellanöstern skulle spåra ur.
Hillary är å andra sidan den kanske mest oärliga och lömska kandidaten sedan Nixon. Hennes presidenskap skulle på samma sätt som Nixons underminera förtroendet för ämbetet. Värst ur mitt eget perspektiv är att hon skulle fortsätta med det förödande stödet till islamister och jihadister i Mellanöstern. Nu när IS tid (som stat) går mot sitt slut så kommer uppmärksamheten riktas mot Assad. Där är hennes benhårda hållning att USA ska genomdriva ett regimskifte som, när det ställs mot Rysslands lika benhårda utfästelser gentemot sin gamla allierade Syrien, kan innebära en katastrof.
Ingen av kandidaterna är bra ur min synvinkel. Jag hade mycket hellre sett att Marco Rubio hade representerat republikanerna, vilket hade gett dem en riktig chans till ett skifte i Washington och framför allt en chans till en ny och mer vägvinnande profil, men nu har vi det vi har: två begränsade kandidater. I valet mellan dessa, mellan en plump populist å ena sidan och en genomkorrumperad och oärlig person som fortsätter på den skadliga vägen mot köpta presidenter så väljer jag ändå, om än motvilligt, populisten!
Den amerikanska demokratin behöver ruskas om, den behöver en förnyas och den behöver göras oberoende av mäktiga särintressen. Detta är kanske utopiskt om något, men det måste vara bättre för systemet att det kommer en outsider, utan förpliktelser till någon annan än det amerikanska folket, till det Ovala rummet, än ytterligare en korrupt politiker som tveklöst är köpt av dessa mäktiga ekonomiska intressen, som kommer beskydda det ruttna systemet i Washington och skicka vidare USA på dess nuvarande resa mot en allt mer urholkad demokrati!
Jag säger amen till allt du skriver och jag (inklusive flera amerikanska vänner) skulle hellre sett Marco Rubio som republikanernas presidentkandidat. Med Clinton så vet man att eländet kommer att fortsätta och eventuellt intensifieras och med Trump tar man helt enkelt en chans. Lite ljusare ser det dock ut när man vet att en hel del klokt folk väntar i Trumps kulisser på att vända USA-skutan på rätt håll.
GillaGilla
Debatten kring det amerikanska valet har sedan länge passerat alla rimlighetens gränser. Den panikreaktion etablissemangen världen över uppvisar handlar egentligen bara om en sak och det är känslan av att deras klass allt snabbare håller på att förlora makten. Samma panik som de styrande klasserna alltid haft när tiden är kommen och nya idéer/värderingar obönhörligen spolar bort det ruttna.
Det som gör konservatismen så överlägsen liberalismen och socialismen är avsaknaden av dogmatism. Det bör vara alla konservativas skyldighet att stödja den nya populistiska högern som sveper över väst. Det är egentligen irrelevant vad Trump, SD, Front National osv önskar driva för politik i sakfrågor. Den amerikanska demokratin är stark nog att klara fyra eller t o m åtta år av en inkompetent president, den inbyggda maktdelningen och trögheten ser till det. Det amerikanska etablissemanget oroar sig inte för vad som kommer hända med USA som land om Trump blir president, de oroar sig över vad som kommer hända med deras sätt att leva.
”No one will really understand politics until they understand that politicians are not trying to solve our problems. They are trying to solve their own problems, of which getting elected and re-elected are No. 1 and No. 2. Whatever is No. 3 is far behind”. – Thomas Sowell
Nej, för att rädda väst behöver vi konservativa tänka om. Vi måste precis som en viss italiensk adelsman gjorde, erkänna att allt måste förändras för att allt ska kunna förbli som det varit.
Svensk konservativ borgerlighet vill bevara allt dåligt men kasta ut (eller åtminstone negligera) allt bra. Svensk konservativ borgerlighet har helt i enlighet med det fantastiska självhat som verkar karaktärisera väst, utvecklat sin politik efter vänsterns önskemål och blivit deras mobboffer som de dagligen sparkar på för att då och då plåstra om, säga ”men vi är ju polare!” när de vill stärka konsensus kring ”allas lika värde” och andra tramsfrågor. Vi måste sluta bry oss om vad vänstern och den av kulturmarxismen genomsyrade borgerligheten tycker och tänker. Skulle arbetarrörelsen för 100 år sedan agerat som svensk höger agerar idag skulle Sverige aldrig blivit socialistiskt, så mycket kan man vara säker på.
Att stödja Trump borde vara en självklarhet för alla konservativa. Precis som Brexit var helt avgörande för det uppvaknande man trots allt kan tyda hos EU-etablissemanget (Donald Tusks uttalanden t ex) skulle Trump i vita huset hjälpa till att snabba på den förändring som måste till.
GillaGilla
Svensk höger är inte värd namnet, när man så komplett har anammat vänsterns narrativ om samhället drivkrafter och processer och hur man ska ”lösa” dess problem! Jag har tidigare skrivit om detta på bloggen (Finns bland dom senaste artiklarna).
GillaGilla
Ja, någon behöver röra om i grytan. Fast om det är Donald Trump som ska hålla i den sleven och vara den som rör om, det vete fåglarna.
Jag delar alltså inte det synsätt som torgförs här ovanför, att det ”borde vara en självklarhet för alla konservativa” att stödja Trump.
Förändring, JA! Men inte förändring till vilket pris som helst. Ty då kan det gå illa, dvs kosta mer än det s a s smakar.
GillaGilla
Jag hade gärna också sett en annan person, men nu finns det inte någon annan och korrupta Hillary är alternativet. Man får tänka på att, som signaturen A.H. här ovan skriver, den amerikanska demokratin är trög (på ett positivt sätt) och utrustad med spärrar så att en person, eller ett parti för den delen, inte kan göra precis vad som helst.
Röstar amerikanerna på Hillary, så kan dom i alla fall vara säkra på att dom får 4 år av fördjupad korruption och oändlig oärlighet i Vita huset!
GillaGilla
Konsekvenserna av en regering som stöder aborten, homosexualitet, drogs legalisering, konfrontationen med Ryssland, islamisering, invandringen utan regler är en katastrof.
Jag tror inte Mr Trump har något emot mexikaner utan mot en hel del mexikaner som utövar brottslighet och smuglar droger och som styr en del av amerikanska städer ifrån fängelser …
Det är sant att mr Trump använder en retorik som besvärar sina motståndare, men hans agenda behövs, inte minst att stoppa islam.
GillaGilla