En stor men huvudsakligen symbolisk seger!

Att Usama bin-Ladin idag rapporteras vara dödad av en SEAL styrka är en efterlängtad amerikansk framgång. Detta är en stor symbolisk seger för USA i dess kamp mot radikal islamism. Frågan är dock om detta har någon egentlig positiv effekt på denna kamp. Sannolikt blir detta inte fallet. Snarare kan det ha den motsatta effekten. Usama bin-Ladin kommer troligen bli en martyr inom radikala islamistiska kretsar. De senaste åren hade han blivit allt mer perifer för den islamistiska rörelsen. Nu blir han istället en symbol som kan underlätta rekrytering.

Med detta sagt, var det dock självklart fortfarande rätt att försöka arrestera, eller som blev fallet, döda bin-Ladin. Rättvisa väger trots allt alltid tyngre än strategiska överväganden. Vi ska  dock vara medvetna att detta inte innebär att konflikten med Al-Qaida är på väg att trappas ner. Al-Qaida är en organisation som bäst kan liknas vid en hydra. Det går inte att utdela ett avgörande dödligt slag.

Ytterligare en sak som är värd att notera här är hur pass nära Islamabad bin-Ladin bodde. Det är svårt att tänka sig att det inte fanns en medvetenhet om detta i pakistanska militära och ISI kretsar. Det faktum att bin-Ladin själv ansåg att det var tryggt att befinna sig där är talande. Detta reser ytterligare frågetecken om till vilken grad den pakistanska militären och säkerhetstjänsten ISI är infiltrerad av radikala islamister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s