KOMMENTAR
Det har nu blivit direkt uttalat att Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell, följer samma strategi för hanteringen av Covid-19, som man gör i Storbritannien. Denna strategi, som Sverige och UK nu synes vara ensamma om att följa, går ut på att låta 60 % av befolkningen bli smittade, medan man försöker styra bort smittan från riskgrupper, såsom de äldre än 70-års ålder och personer med ett antal medicinska tillstånd. På så vis utgår man ifrån att de smittade ur lågriskgrupperna ska utveckla s.k. ”flockimmunitet”, som sedan ger ett skydd mot vidare spridning.
Ett par frågetecken dyker omedelbart upp:
– Hur kan man vara säker på att de redan smittade utvecklar immunitet?
WHO:s talesperson Margaret Harris är kritisk till antagandet och säger: ”Vi vet inte tillräckligt mycket om vetenskapen kring detta virus, det har inte funnits i vår befolkning tillräckligt länge för att vi ska veta hur det fungerar rent immunitetsmässigt.” Vår egen statsepidemiolog Anders Tegnell, deklarerar att Sverige följer ”en lite mer vetenskaplig linje”, men kan man kalla denna linje vetenskaplig när det faktiskt inte finns några bevis för att det skulle gå att utveckla immunitet mot Covid-19? Viruset utmärker sig genom att mutera väldigt snabbt!
– Hur kan man vara så säker på att det går att styra bort viruset från en så stor riskgrupp, som alla över 70 års ålder, samtidigt som hela 60 % av befolkningen drabbas av viruset?
Detta känns som ett oerhört risktagande med stora delar av svenska befolkningens liv och hälsa. WHO’s generaldirektör, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, varnar Storbritannien för deras linje och säger ”Låt inte denna eld brinna”! 431 forskare och experter skrev ett öppet brev i The Times där man påpekade att regeringens linje ”kommer att öka pressen på sjukvården och riskera fler liv än nödvändigt”.
En högt uppsatt källa inom NHS (National Health Service) bedömer att 80 % kommer att smittas och om man beräknar att mellan 0,6% – 1% kommer avlida så blir siffran för Storbritannien 300.000-500.000 döda. För Sverige kan det då handla om tiotusentals döda.
Resonemanget är överlag märkligt. Anders Tegnells föregångare som statsepidemiolog, Annika Linde, svarade i en intervju i Di, apropå immunitetsteorin: ”Skulle 60 procent av svenskarna ha blivit smittade till hösten skulle vi få väldigt liten spridning jämfört med de länder som stängt ner hela sina samhällen”. Hur kan 60 % smittade anses vara ”en väldigt liten spridning”? Eller avser man smittspridning under hösten, specifikt? Vad har det då för betydelse om få blir smittade under hösten, relativt Italien till exempel, om 60 % REDAN har blivit smittade under våren? Var finns vinsten?
Hur kan man genomdriva en så pass äventyrlig linje, när man inte har någon riktigt belägg för att den kommer skydda befolkningen bättre än en mer försiktig sådan? Det är ju inte så att Tegnells bedömningar har ingett någon form av förtroende så här långt. Inledningsvis ansåg han risken för smittspridning i Sverige minimal och flyg från Kina, Iran och Italien stoppades inte i tid. Från den märkliga starten har det svajats och justerats från dag till dag. Mycket på grund av överdrivet optimistiska analyser, istället för en mentalitet där man för säkerhets skulle utgår ifrån det värsta scenariot och därmed har en beredskap för detta, vilket hade varit en mycket sundare linje. Jag vill i alla fall inte sätta närstående sårbara personers liv i hans inkompetenta händer!
Nu behöver Sverige tänka om och det snabbt!
Länkar:
The Guardian, The SUN, Di, Aftonbladet 1 och 2.
Hej!
Nu behöver Sverige tänka om och det snabbt!
Tyvärr ser regering inte att bollen är i rullning, i bästa fall är man tvåa eller trea på bollen. De hela liknar ett litet barnlag i fotboll där ingen vågar ta initiativ, där alla är rädda för bollen och innan de har bestämt sig har motståndaren redan tagit bollen.
Men det är väl inget annat att vänta, när man lägger pengar och resurser på genuspedagogik, likabehandlingsplaner, fittmössor och värdegrund istället för att värna om Sverige och de som bor här. Alla både politiker och tjänstemän verkar slåss om att få bestämma men ingen vill ta något som helst ansvar för konsekvenserna. Man kan nästan tro att alla vill självförverkliga sina egna våta drömmar, allt påhejad av de andra som sitter i samma båt.
Känslan man får när man ser alla dessa presskonferenser med ministrar, smittskyddsläkare och andra som tror sig veta. Är att de döljer något, de verkar inte berätta allt de vet, precis som de är rädda att vara ärliga eller berätta hela sanningen. Jag håller med dig att ingen verkar veta hur de ska gå tillväga, man får nästan känslan att de spelar med våra liv, beredda att offra oss för att se om de har rätt eller inte.
Finns ingen som helst pondus, trovärdighet eller självförtroende hos de som säger sig bestämma, de vill säga vår regering. Visst detta är en svår situation, men sitter man där de sitter ska man ha den kunskapen, förmågan och det förtroendet att klara av det. Sen blir de inte lättare för dem, när man i bästa fall har 2-3 års gymnasiekompetens och som sina bästa meriter är att man har följt sin partibok och varit sitt parti troget. Man har helt enkelt ingen kunskap, erfarenhet eller lärdom om hur verkligheten kan bete sig.
Hälsningar
Gringo
GillaGillad av 1 person