Även SAS är nu en propagandamaskin för mångkulturen!

DEBATT

SAS, vårt skandinaviska flygbolag, lade för två dagar sedan ut en ny s.k. ”reklamfilm” i förklädnad, som egentligen var en propagandafilm för det mångkulturella samhället. Genom att inbilla folk att det inte finns något inhemskt skandinaviskt, utan att ”Skandinavien fördes hit”, så vill man angripa vår identitet och stolthet över den egna kulturen och på så sätt rulla ut mattan för mer invandring och mer mångkultur.

Syftet var således inte att locka fler kunder, för det kan man väl knappast ha räknat med, utan att använda sin position till att påverka folks uppfattning av verkligheten. Priset för detta ansåg man sig ha råd med. Det är dock upp till oss att se till att priset blir avsevärt dyrare än de hade räknat med.

Det centrala budskapet är att ”det finns ingenting som är verkligen skandinaviskt”. Detta låter som en variant på Reinfeldts ökända uttalande om att ”det finns ingenting som är svenskt, mer än barbariet”. SAS:s linje är att allting som vi ser som skandinaviskt, har kommit utifrån, och att det kommer fortsätta att vara så. På sin höjd har vi vidareutvecklat vissa saker.

 

 

För att landa i denna slutsats, så listar man upp en rad mer eller mindre banala saker. Många av dessa påstår man var saker som särpräglar vårt Skandinavien, men som inte har ursprung här. Saker som, jag i alla fall, aldrig har tänkt på som särpräglat skandinaviska. Såsom: Lakrits, gem, cykeln, vindmöllor (associerar jag själv med Holland), Wienerbröd (som bara på engelska heter ”danish”). För att verkligen sätta in ”dödsstöten”, så drar man upp att midsommarstången först dök upp i Tyskland, till åminnelse av en fornnordisk fertilitetsrit. Detta svider inte särskilt mycket, eftersom vi delar den germanska kulturen med tyskarna och våra fornnordiska gudar även fanns där nere, fast med andra namn. Oden hette där Wotan! Köttbullar slänger man in, men vem har inbillat sig att bara vi gör köttbullar? Italian meatballs anyone? Och slutligen rågbröd. Vi är bra på dessa, här i norr, men att vi skulle vara ensamma om dem?

Mycket av detta ser mer ut som ett angrepp på amerikanska fördomar om oss, än på vad vi skandinaver själva tror. Vi riktiga skandinaver rycker på axlarna åt ett sådant här angrepp, då det missar målet….med god marginal.

Detta resonemang speglar synen på mångkultur som beståendes av pizza och kebab och några färgstarka folkdanser. Kultur kan kategoriseras i dels detta ytliga, men även den djupare kulturen, den som resulterar i politiska och samhälleliga värderingar. Den senare kategorin av värderingar är i mina ögon egentligen viktigare.

I inledningen av filmen, berör man att Skandinavien inte var först med kvinnors rättigheter eller föräldraledighet. Det må vara sant, men är existensen av en skandinavisk kultur avhängigt dessa moderna milstolpar?

Viktigare att påpeka är, att i den germanska järnålderskulturen var kvinnor relativt fria. Mycket mer så än i det antika Rom eller Grekland. Det var införandet av katolicismen i Skandinavien, som präglats av denna romanska värld och Mellanösterns kvinnosyn, som inskränkte dessa rättigheter för kvinnorna. Det finns dock tecken på att idén om kvinnans roll i samhället aldrig helt har kunnat sopas under mattan, då den vid återkommande tillfällen i den skandinaviska historien har stuckit upp näsan, såsom när många män var borta i eller stupade i krig. Då tog kvinnorna över tyglarna och styrde mycket av samhället, utan att någon invände. Idag kan man mena att den skandinaviska kvinnan med besked återtagit sin forna ställning och mer därtill. Därav skillnaden mot förhållandena i till exempel Sydeuropa, eller längre söderut för den delen. Schweiz och USA är dessutom delar av just denna germanska kultursfär, som i forntiden präglades av fria kvinnor. Det som importerats från denna kultursfär, ser jag inte som kulturimporter, i ordets sanna mening, utan mer som en rundgång.

Man säger också att demokratin skapades i Grekland, som en knäpp på våra näsor. Vår självbild som demokrater, ska därmed få en nedtagning. Den atenska demokratin ÄR en förebild för Västeuropas moderna demokrati. Så mycket är sant. Det vad man dock INTE berör, är att de germanska folken uppe i norra Europa, utvecklade sin egen form av demokrati, med valda hövdingar och kungar och politiskt medinflytande för en självägande bondeklass. Kontinuiteten från denna tid, fram tills vår tid (vilket jag nyligen har skrivit om här, och tidigare om här), har gjort oss mer mottagliga för de demokratiska tankar som i den moderna eran spreds från Holland och England, än många andra folk. Just vår djupa demokratiska ådra, är en av de saker som särskiljer oss skandinaver.

Således SAS, det finns visst saker som är ”verkligen skandinaviska”. Både rötterna till en politisk och samhällelig kultur och med grund i dessa, en litterär, konstnärlig och musikalisk tradition, som är särpräglat skandinavisk. För att inte nämna alla fantastiska uppfinningar som har sitt ursprung i vår fria och kreativa skandinaviska kultur. Det som gör oss till skandinaver är inte era banaliteter, såsom maträtter och vårt cyklande, utan värderingar, föreställningar och särdrag som löper mycket djupare.

14 kommentarer

  1. ”Från skogarna, sjöarna, Nobel, norrskenet och midnattssolens land, med gamla traditioner och ny teknik, världens friskaste djur och en underbar natur flyger vi nu över hela världen som Nils Holgersson flög över Sverige. Vi har allt från bröderna Grimms sagor till världens bästa skidåkare. SAS”

    En sådan reklam skulle jag vilja ha i stället.

    Gillad av 4 personer

  2. Det som ändå gör att man blir så tvärilsken är ju att syftet så tydligt är att förminska vår kultur, samtidigt som vi alltså ska tycka att detta förminskande är något vi ska tacka för och åka mer med SAS. Det är attityden, att det är så svenskar och skandinaver s k a uppfatta sig själva, som är så paradoxalt ‘pretentiöst över-ödmjukt’. Och att man genom att göra så indirekt försöker övertyga oss om att de som faktiskt tycker så här fortfarande är i majoritet. Nej, jag både tror och hoppas förstås att man biter sig själva i baken. Går det att välja något annat än SAS så ska vi bojkotta dem tills de gjort något riktigt fint om skandinavisk kultur som ren ursäkt.

    Gillad av 3 personer

    • Precis som Gillette, så har man gått händelserna i förväg. Man sitter i sin egen vänsterbubbla och tror att folket/män är så jäkla självhatande som man själv är!

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar