”Hakkorset och Halvmånen” – Var arabsocialisterna i själva verket nationalsocialister?

Läser ett blogginlägg på Cornucopia som rekommenderar läsarna att köpa boken ”Hakkorset och halvmånen – nazister i Mellanöstern” av Niclas Sennerteg. Jag har själv inte hunnit läsa den, men ska definitivt beställa den på studs. Har tidigare läst om detta band mellan förrymda tyska nazister och både de arabsocialistiska regimerna och den spirande islamistiska rörelsen, men saknat grundliga källor. Förhoppningsvis kan Niclas bidra med en del av det nu!

I Juli 2013 skrev jag ett inlägg om hur bandet mellan nazister, de som hade stannat kvar i Tyskland och förblivit en del av etablissemanget, och Saddam hjälpte honom att utveckla förmågan till kemisk krigföring och bygga ett kärnvapenprogram. Dessa tyskar var inte de enda som hjälpte Saddam, men det sticker lite extra i ögonen att nazister 40 år efter kriget fick ha en sådan roll, som ytterst syftade till ett slutföra förintelsen av judarna som nu till stor del har samlats i Israel inom räckhåll för Iraks raketer. Osmakligt är bara förnamnet!

Jag kan inte i längd kommentera Sennertags arbete, men jag vill dock delge er en spontan reflektion:

Var arabsocialismen egentligen nationalsocialistisk och inte kommunistisk?

Det är en rimlig fråga att ställa sig med tanke på det som återges i Cornucopia om hur hundratals nazister tog anställning i den Egyptiska statsadministrationen och försvaret och då nationalsocialismen och kommunismen är varandra till förväxling lika. Nu ska jag ta mig friheten att spekulera lite, observera det, men kanske har man bara antagit att den arabsocialistiska ekonomin har byggts efter Sovjetisk modell, men med tanke på de många tyskarna i Nassers Egypten så kan inspirationen mycket väl ha kommit därifrån. Om vi ser på det arabsocialistiska systemet så skiljde det sig från det sovjetiska på samma avgörande punkter som det nationalsocialistiska också skiljde sig från den sanna röda läran.

1) När det sovjetiska systemet införde totalt förstatligande av näringslivet följde istället arabsocialismen den nationalsocialistiska vägen där man har en stor stat med ett stort statligt ägande av nyckelindustrier, men som samtidigt tillät en privat sektor vid sidan om, som dock hölls i mycket strama tyglar och där banden mellan partieliten och näringslivet ofta var mycket täta.

2) Medan den sovjetiska linjen var internationalistisk så var arabsocialismen precis som nationalsocialismen nationalistisk. Istället för klasskonflikt så gick skiljelinjen vid gränsen eller språket. En syrier skulle vara syrier i första hand och arab i andra medan det kommunistiska klasskriget aldrig var aktuellt, varken internt eller externt.

3) Även om både kommunismen och nazismen lånade bildspråk, världsbild och narrativ från religionen så var den röda slutprodukten starkt religionsfientlig medan nazismen spelade dubbelt genom att samtidigt uttrycka en fiendskap mot religionen som de samarbetade med religiösa företrädare och prisade dess bidrag till kulturen. Arabsocialismen kan ses följa den nationalsocialistiska linjen med en formell sekulär linje samtidigt som de spelade dubbelt genom att använda religiös retorik och samarbeta med religiösa fundamentalister.

4) Det finns en djup antisemitisk ådra inom vänstern, men vid tiden för de arabsocialistiska regimernas tillblivelse var detta ett drag som man inte visade öppet eller hade som ett påtagligt retoriskt tema, såsom på 30-talet och idag. De arabsocialistiska regimernas påtagliga och öppna antisemitism delar de med sina tyska förebilder.

Men som sagt, jag bara spekulerar här. Vi kommer kanske aldrig få veta med säkerhet? Men, bara för att sovjetiska rådgivare strömmade in i regionen på 50-talet så måste det inte vara de som faktiskt formade samhället. Nazisterna var där före dem och slutresultatet liknar definitivt mer nationalsocialism än kommunism. Man brukar säga att araberna skapade sin egen form av socialism, men var det verkligen deras egen och inte tyskarnas?

Om Mons Krabbe
Jag är en konservativ skribent och samhällsdebattör. På denna blogg skriver jag artiklar om säkerhetspolitik, historia, samhälle och religion. Om du uppskattar bloggen, sponsra gärna mig då, så att jag kan lägga mer tid på att skriva! Swish: 070 759 2872 Banköverföring: (Clear: 6761) - 991 843 118

One Response to ”Hakkorset och Halvmånen” – Var arabsocialisterna i själva verket nationalsocialister?

  1. Johan says:

    Nu var det jänkarna som via privata företag som i samaevete med västtyska dito levererade Iraks kemiska arsenal. Detta hade såklart Israels lobby, AIPAC, järnkoll på och det uppenbara målet var att vapnen i ett längre perspektiv skulle vända krigslyckan mot det numerärt starkare Iran.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: